Patříme k němu a on k nám aneb Učím zpívat Medvíďata

29. duben 2017

Proč a koho děti poslouchají? Na co se dají nalákat? A čím vším jim může zpívání ve sboru prospět? Nakoukněte pod taktovku sbormistra Lukáše Holce, který téměř 20 let vede dětský sbor Medvíďata na Základní umělecké škole v Českém Krumlově.

Stupně na jevišti divadelního sálu se žalostně pomalu plní dětmi, nastupují nemotorně, zastavují se a hledají v přeplněném hledišti mámu s tátou, mávají nazdařbůh do tmy za forbínou, strkají prsty do pusy a vrážejí jedno do druhého.

A stane se...

Sedadla v hledišti nesou téměř dvojnásobek hýždí, než by příslušel počtu věšáků v šatně, kde biletářka utěšuje zoufalého požárního technika, jenž spílá řediteli divadla, jak takovou akci mohl povolit a kdo ty lidi dostane ven, jestli se něco stane. A stane se.


Autor dokumentu: Ivan Studený
Dramaturgie: Lenka Svobodová
Režie: Yvona Žertová
Zvukový mistr: Tomáš Gsöllhofer

Před šumící dav dětí v černých sukýnkách, kalhotách a bílých košilkách vystupuje sbormistr. Neříká nic, jen zatleská pam pam pada dam. A děti se napřimují jako by zkoprněly, oči jim zajiskří a opakují bezchybně droboučkými dlaněmi pam pam pada dam.

Správnou výslovnost lze nejlépe ukázat na vlastní puse učitelově

Rodičům padají brady

Náhle nikdo ani nedutá. Pusy už bez prstů jsou zavřeny na zámek do chvíle, kdy sbormistr svižně rozpaží a zase mávne rukama dopředu a nahoru. Pak najednou všichni spustí jako jeden: „Támhle je jablůňka, já na ní vlezu.“

V ten moment všem rodičům padají brady. Jak ten chlap dokáže všechny ty rošťáky a neposedy, co doma během chvíle umí přetvořit uklizený pokojíček v zaneřáděné doupě paviánů, změnit jak zázrakem na takto kultivované zpěváky?“

Prchavé okamžiky, trvalé hodnoty

Při hledání odpovědi zavítají posluchači spolu s autorem do divadelního sálu, po boku dětí si stoupnou na stupínky ve zkušebně českokrumlovské hudební školy, bez zábran si zavýskají při hrách na letním soustředění, usednou do autobusu cestou na krajskou soutěž i k rodinnému stolu v domácnosti pana učitele Lukáše Holce.

Čeká je listování kronikami, přípitek v hospůdce, kde bývalí členové sboru Medvíďata hrají rokenrol, i návštěva na kůru starobylého kostela. Pořad je pestrou skládankou zvuků, hravého prozpěvování a prchavých okamžiků, při kterých se budují trvalé hodnoty.


Sbor Medvíďata
Vznikl vlastně už v roce 1992, krátce po té, co do Základní umělecké školy nastoupil nový učitel kytary Lukáš Holec. Dle zápisu v kronice, kterou coby svou diplomovou práci na závěr studií zpracovala jedna z členek sboru Jana Čížková, připadla první oficiální zkouška Medvíďat na 1. únor roku 1995. Od té doby se sbor účastnil mnoha domácích a několika zahraničních přehlídek i soutěží a získal i významná ocenění. K těm nejcennějším patří první cena z mezinárodní soutěže Europees muziekfestival v belgickém Neerpeltu. Ve spolupráci s Českým rozhlasem nahrál sbor pět kompaktních disků včetně autorského počinu Medvědárium, na kterém se podíleli čeští skladatelé a textaři. V současnosti vede Lukáš Holec přípravné sbory Diblíci, Lentilky, Brumlíci a hlavní sbor Medvíďata. Odrostlí členové, kteří už nejsou žáky základní umělecké školy, se scházejí v tělese Krum brum chór. Za téměř dvě desetiletí prošlo sborem na 1200 dětí.

Sbormistr Lukáš Holec

Narodil se v roce 1969 v Prachaticích jako druhý syn v rodině výtvarníka a učitele na zdejší střední pedagogické škole, matka vyučovala hru na klavír na lidové škole umění. Není divu, že prvotní zájem o přírodu a atletiku brzy musel ustoupit studiu hry na kytaru a housle. I o prázdninách se školák Lukáš Holec věnoval hudbě na táborech hudební mládeže.

Po absolvování Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity se novopečený učitel českého jazyka a hudební výchovy přestěhoval do Českého Krumlova, kde nastoupil jako učitel na základní umělecké škole. Ostatně do Českého Krumlova dojížděl pravidelně už od svých 18 let coby člen amatérského smyčcového orchestru. Jako houslista a zpěvák působil také v prachatické folkové kapele Proměny a v úspěšné folkrockové sestavě Spolektiv.

Kromě vedení dětských sborů se Lukáš Holec věnuje komponování skladeb a aranžování písní.

Na cesty do zahraničí jezdí sbor i se svými maskoty - plyšovými medvědy

Záznam tohoto dílu i ostatních dílů pořadu Dobrá vůle naleznete v iRadiu.

autor: Ivan Studený
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.