Rodina: Přes dvacet let náhradními rodiči

19. září 2019

Elen a Radek Gomolovi dali a dávají dětem to nejdůležitější, co všechny potřebují. Celkem devět jich přijali do náhradní rodinné péče. Přitom vychovali dvě vlastní děti.

Elen je 55 a jejímu muži Radkovi 56 let. „Já si myslím, že už je to dost vysoký věk,“ říká Elen v souvislosti s tím, že si zhruba před třemi roky vzali do rodiny čtyřměsíční holčičku. Zároveň přiznává, že se ona i její muž cítí mladší právě díky dětem. Dnes jich mají doma pět. Ostatní v průběhu let dospěly a osamostatnily se.

Šok v kojeňáku

Gomolovi - celá rodina

Cesta manželů Gomolových k rozhodnutí rozšířit svoji rodinu nebyla vůbec přímočará. S nápadem přišel Radek, který během pracovních nočních směn navštěvoval kojenecký ústav. „Byl jsem v šoku, protože tam byla jedna sestra na celé oddělení mimin… To mě tehdy hodně zasáhlo,“ vzpomíná.

Strach z vlastní lásky

Po určité době proto manželce navrhl, aby přijali nějaké dítě, které nemá rodinu. Elen však měla pochybnosti. Tehdy prý nevěřila sama sobě, že by cizí děti dokázala milovat jako vlastní. A bála se, že by mezi nimi dělala rozdíly. Od té doby uplynulo hodně času. O první přijaté dítě se začali Gomolovi starat už před 21 lety.


Rodina: Přes dvacet let náhradními rodiči
Autor:
Jan Zítka
Dramaturgie: Lenka Svobodová
Mistr zvuku: Roman Špála

Nakonec přijali roli poručníků, adoptivních rodičů i pěstounů a stali se velkou rodinou. Právě velká rodina manželům pomohla v době osobní tragédie. A to když náhle zemřela jejich vlastní dcera. Přihodilo se to v době, kdy právě dokončila vysokou školu, vdala se a dostala práci. Vyrovnat se s její smrtí bylo především pro Elen velmi těžké. I o tom vypráví rozhlasový dokument.

autor: Jan Zítka
Spustit audio

Související