Okrašlovací spolek Za krásnou Ostravu

17. červen 2017

Parta ostravských intelektuálů se nebojí vzít do rukou motyku, hrábě, lopatu, kbelík nebo hadr. Jejich spolek Ostravu nejen okrašluje, ale také otevírá diskusi o kulturním dění a pečuje o její pozitivní image.

Kolikrát denně se člověk rozčílí, že něco někde nefunguje, že se na ulici jen tak tak vyhnul pohozené banánové slupce (nebo něčemu horšímu), že by si sprejeři mohli ke své tvorbě najít jiná místa než nové fasády domů, že je lavička na zastávce rozlámaná...

Lidé z Okrašlovacího spolku Za krásnou Ostravu už před víc než rokem přestali nadávat. A začali okrašlovat.

Je jich 40. Mezi nimi například básník Petr Hruška, režisér Radovan Lipus, historik Martin Jemelka, historik architektury Martin Strakoš, básník a publicista Ivan Motýl, animátorka Ilona Rozehnalová nebo kolegyně z rozhlasu Renáta Spisarová. A okrašlují pravidelně.

Klikněte na video a podívejte se na uklízecí happening Za krásnou Ostravu!

Mají už za sebou třeba okrášlení pamětní desky mlýna na Mlýnské ulici v centru města. A bývalé výletní restaurace na Landeku. Nebo přívozského podchodu – tzv. „myší díry“. A také míst po Přívozské a Vítkovické synagoze, Kunčickém zámku či ostravském vydavatelství Buchsbaum.

Okrášlit duše-vně

Rozsvítili ostravského Světlonoše výtvarníka Marka Pražáka. Očistili sochu Miroslava Chlupáče či plastiku Václava Uruby. Organizují architektonické procházky, poetické atentáty a vydávají čtvrtletní bulletin s názvem Krásná Ostrava, kterým okrašlují město duševně...

Bulletin obsahuje fotoreportáže z okrašlovacích akcí, autorské články, humorné sloupky, kritické glosy, komiksy nebo texty o zajímavých místech a lidech.

Nezávisle na dotacích

Spolek přitom funguje nezávisle na dotacích i peněžních darech. Všechny aktivity stojí pouze na dobrovolnických aktivitách.

Natočila Dagmar Misařová. Dramaturgie Lenka Svobodová. Mistr zvuku Pavel Antoniazi.

Poslouchejte v sobotu 29. srpna 2015 na Dvojce od 18:30 nebo pak následně v iRadiu do 29. září 2015.

autoři: dam , Monika Horsáková
Spustit audio