V zajetí filmu. Dokument o jedné unikátní sbírce a jejím majitelovi

18. únor 2017

Co vypovídá filmový průmysl a jeho produkce o době svého vzniku a o proměnách společnosti? Do unikátní soukromé sbírky obsahující na 11 000 filmů vám dá nahlédnout Vítězslav Tichý z Bystřice pod Hostýnem. Pořad získal 2. místo na 24. ročníku rozhlasové přehlídky Report v kategorii Dokument.

Vítězslav Tichý, provozní rekreační chaty TON, Tesák, má poněkud bizarní koníček. Rád se dívá na filmy. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby pan Tichý nedohnal svou vášeň do extrému. Vlastní sbírku čítající veškeré filmy, které od roku 1898 vznikly v Česku nebo na Slovensku. A to jak filmy televizní, tak i ty distribuované do kin.

Jeho sbírka obsahuje více než 11 000 záznamů, počínaje krátkometrážními filmy Jana Kříženeckého. K tomu pan Tichý vytvořil téměř 38 000 profilů tvůrců spojených s televizí nebo filmem. V současné době se věnuje také dokumentu a animovanému filmu.

Skoro jako Národní filmový archiv

Léta sbírá výstřižky, časopisy, filmovou literaturu (má více než 2000 odborných knih), fotosky, reklamní letáky, plakáty, zkrátka všechno, co se českého filmu týkalo nebo týká. Ke kompletní sbírce chybí panu Tichému zhruba 40 titulů, které byly vyrobeny v zahraniční koprodukci nebo se v průběhu let ztratily anebo zničily.

Snem pana Tichého je vytvořit komplexní filmový přehled, ve kterém by si zájemci mohli dohledat veškeré dostupné informace o všech filmových tvůrcích, kteří se kdy v Česku pohybovali.

Soukromá sbírka Vítězslava Tichého z Bystřice pod Hostýnem obsahuje na  11 000 filmů

Kdo na moje místo?

Během let se pan Tichý osobně setkal se spoustou českých herců a režisérů. Mezi své přátele řadil např. Vlastimila Brodského, Jiřího Sováka, Vladimíra Menšíka, Juraje Herze nebo Jiřího Krejčíka. Velmi blízko má také k režisérovi Vojtěchu Jasnému.


Celý leden Dvojka vysílá výběr z pořadů Dobré vůle oceněných na rozhlasových přehlídkách a soutěžích v roce 2015.

Čtyřicet let usilovné práce pana Tichého už zaplnilo pět místností jeho domova a další dvě v práci, na rekreační chatě Tesák. Manželka, která před několika lety zemřela, vášeň pana Tichého tolerovala, ale jeho děti toto odvětví nezajímá. Bude v ní pokračovat neteř, která studuje film v Olomouci, anebo (jednou) vnoučata?

Pořad připravila Tereza Reková, dramaturgie Lenka Svobodová, režie Radim Nejedlý, mistr zvuku Lukáš Dolejší. Cyklus Dobrá vůle poslouchejte každou sobotu od 18:30. Záznamy pořadu najdete po odvysílání v audioarchivu iRadio.

autor: Tereza Reková
Spustit audio