Symbol lásky – ledvina. Dokument o lidech s upřímnou snahou učinit svět lepším

11. duben 2019

Na živé dárcovství ledvin si na rozdíl od světa teprve zvykáme. Zatím jsou naši čekatelé odkázáni hlavně na dárce zemřelé: oběti autonehod či jiných neštěstí, na sebevrahy.

Přestože byli zdraví, rozhodli se podstoupit operaci. Stali se dárci ledviny. Lidé bez znalosti problematiky často vidí v živém dárcovství nepřekonatelné hrdinství nebo jemně řečeno podivínství.

Byla první

Nedělej to, schovej ledvinu našim dětem. Vždyť víš, že tu nemoc zdědily po mně,“ nabádal manžel Annu Chroustovou. Ona ale věděla, že se nevydrží dívat, jak muži, který trpí dědičnou chorobou, nedělá dobře dialýza a jak rychle chřadne.

Byli prvním manželským párem u nás, který se pro tento zákrok rozhodl. Darovat si ledvinu.

Přítel příteli

František Tomanec dal ledvinu příteli Luďkovi. Dnes tvrdí, že je to jedna z nejsnazších cest, jak udělat dobrý skutek. Anna a František říkají, že nejsou ani hrdinové, ani podivíni. V tu chvíli se prostě nešlo rozhodnout jinak.

V pořadu hovoří manželé Anna a Antonín Chroustovi, Pavel Trunečka, Iva Brůžková, František Tomanec a Luděk Svrček.

Dramaturgie: Lenka Svobodová

Režie: Yvona Žertová

Technická spolupráce: Radek Veselý

Natočeno roku 2008

autor: Marcela Kašpárková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.