Cesta ze dna: Bára. „Plnit si sny.“ Příběhy žen, které se vyrovnávají s nezaměstnaností

15. srpen 2019

Bára z Mělníka se stará s manželem dohromady o čtyři děti: pouze dvě jsou její vlastní. Vystudovala gymnázium a nějakou dobu pracovala jako novinářka pro regionální deník. Potom ale dlouho práci sehnat nemohla. Nakonec se ale Báře, která si vždy přála být spisovatelkou, začaly plnit její sny.

S Bárou z Mělnicka začalo televizní natáčení v roce 2013, kdy jí bylo dvacet devět let. Středoškolačka s maturitou vždycky chtěla psát a pokud možno se tím uživit. K naplnění tohoto snu se snažila směřovat psaním scénářů k televizním seriálům – ovšem bez konkrétní objednávky od jakékoliv televize.

Spisovatelské pokusy

Na zahradě rodinného domu si vymýšlela imaginární postavy a snažila se vystavět na papíře jejich příběhy. Mnohdy se do vymyšlených příběhů dostávaly i skutečnosti z jejího dosavadního pohnutého života.

Bára vychovávala čtyři děti: vlastního, na začátku natáčení sedmiletého geniálního Vojtu (člena Dětské Mensy), desetiletou nevlastní Aničku, která velmi špatně vidí, dvouapůlletou vlastní Adélku a nevlastního čtrnáctiletého Dominika. Dvě nevlastní děti pocházejí z manželova předchozího vztahu, ale Bára se snaží nedělat mezi dětmi žádné rozdíly.

Bára při natáčení v Praze

V dobré se obrátí

Pokoušela se pracovat v realitní kanceláři, ale brzy zjistila, že jí to nesedí. Zkusila i práci průvodkyně na zámku nebo v mělnické kostnici, spíš šlo ale o letní brigády. Jinak absolvovala jeden neúspěšný pracovní pohovor za druhým.


Veronika Korčáková z více než 100 vytipovaných příběhů pro Českou televizi vybrala šest žen. Pro cyklus Český rozhlas Dobrá vůle sledovala dále v průběhu roku 2015 čtyři z nich. Český rozhlas mohl díky spolupráci s kreativní producentkou Tvůrčí skupiny dokumentů a nových formátů ČT Alenou Müllerovou využít více než sto čtyřicet hodin časosběrného materiálu, pořízeného Českou televizí v letech 2013 a 2014.

Novinářská praxe z regionálního deníku ani maturita nikoho neokouzlily. Na konci televizního natáčení se ale Báře podařilo získat smlouvu na napsání románu v jednom velkém nakladatelství.

Rozhlasové natáčení pro Dobrou vůli začalo ve chvíli Bářina velkého vzestupu, kdy se zjistilo, že se její kniha poměrně úspěšně prodává, a získala smlouvu na další. Zároveň konečně opět získala práci jako novinářka v regionálním deníku, kde původně začínala. Vzhledem k tomu, že práci může dělat částečně doma, a věnovat se tak hodně i dětem, je opět šťastná jako blecha. Udrží si své štěstí

Situační, intimně laděný rozhlasový dokument připravila Veronika Korčáková. Režie a dramaturgie Lenka Svobodová, mistr zvuku Roman Špála.

autoři: Lenka Svobodová , Veronika Korčáková Sobková
Spustit audio

Související