Cesta ze dna: Šárka. Nový start díky úspěšnému podnikatelskému plánu

22. srpen 2019

Šárka z Litvínova je optimistická žena, kterou nic nedostane na kolena. Po desítkách neúspěšných pokusů získat práci po mateřské dovolené si nakonec udělala řidičský průkaz na mikrobus a založila neziskovou organizaci zaměřenou na volnočasové aktivity dětí. Původně porodní asistentka tak našla nový životní směr

Se Šárkou z Litvínova začalo televizní natáčení v roce 2013, kdy jí bylo 45 let. Ve svém domě, ve velké a luxusně zařízené koupelně, třikrát týdně cvičila, aby si zachovala dobrou postavu a váhu jako v době, kdy jí bylo osmnáct. Perfektně upravená absolvovala jeden pracovní pohovor za druhým. Ovšem bezvýsledně.


Veronika Korčáková z více než 100 vytipovaných příběhů pro Českou televizi vybrala šest žen. Pro cyklus Český rozhlas Dobrá vůle sledovala dále v průběhu roku 2015 čtyři z nich. Český rozhlas mohl díky spolupráci s kreativní producentkou Tvůrčí skupiny dokumentů a nových formátů ČT Alenou Müllerovou využít více než sto čtyřicet hodin časosběrného materiálu, pořízeného Českou televizí v letech 2013 a 2014.

Původně porodní asistentka

A to se neomezovala jen na Litvínov, když cítila naději na dobré místo, vydávala se na pracovní pohovory třeba i do Prahy. Dva roky trvala její bezvýsledná snaha - až v hlubokých depresích došla k myšlence, že bude potřeba začít podnikat.

Původně porodní asistentka, později specialistka na PR a marketing a matka tří dětí se snažila všechny doposud získané zkušenosti zúročit v úspěšném podnikatelském plánu.

Schopná podnikatelka

Tak vznikla myšlenka cestovní agentury pro děti. Její partner Vráťa ji celou dobu podporoval – jak psychicky, tak finančně. Přes mnohé překážky se jí podařilo skutečnou severočeskou cestovní agenturu pro děti založit, začít provozovat a posléze pozměnit na neziskovou organizaci.

Tak vznikla myšlenka cestovní agentury pro děti. Její partner Vráťa ji celou dobu podporoval – jak psychicky, tak finančně.

Rozhlasové natáčení začalo v době, kdy se Šárka s Vráťou rozhodli opustit dům, který je zatěžoval kvůli hypotéce a přestěhovat se do menšího bytu do města. Zároveň Šárka prošla obdobím životní rekapitulace a změn doznaly i její vztahy s Vráťou a se všemi třemi dětmi. Situační, intimně laděný rozhlasový dokument s Cesta ze dna, Příběh čtvrtý: Šárka připravila pro cyklus Dobrá vůle Veronika Korčáková. Režie a dramaturgie Lenka Svobodová, mistr zvuku Roman Špála.

Šárka se štábem ČT
autoři: Lenka Svobodová , Veronika Korčáková Sobková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.