Dar podpory, dar poznání, dar inspirace

10. říjen 2015

Nestyďte se, že jste Romové, takové je poselství rozhlasového dokumentu Tomáše Černého o společné aktivitě Idy Kelarové a České filharmonie, kteří se sešli na pozoruhodném letním táboře Romano Drom s dětmi z několika východoslovenských romských osad. Pořad získal cenu Jiřího Hrašeho na přehlídce rozhlasových dokumentů a publicistiky Report pro rok 2014.

Česká filharmonie a její Orchestrální akademie odjeli na počátku letošního srpna s dobrou vůlí na východní Slovensko. Potkali se tam s Idou Kelarovou, romským dětským sborem Čhavorenge a dětmi z romských osad Lenartov a Raslavice.

Muzikanti zvyklí bydlet na zájezdech v pětihvězdičkových hotelech byli jednoduše odhodlaní dobrovolně přispět. Jak a k čemu vlastně? To se mělo teprve ukázat.

Dokument nabízí nejen záběry ze zkoušek na koncerty v romských osadách. Ale také zamyšlení nad tím, kudy vede cesta k vnitřnímu slunci romských dětí, které navzdory tradici svého etnika nikdy neviděly housle nebo hoboj.

Klikněte na video a podívejte se na společný koncert České filharmonie a souboru Čhavorenge!

Ida Kelarová a Čhavorenge

Projekt Idy Kelarové s názvem Romano Drom už 20 let každoročně přináší romským dětem kromě hudby ještě i jiné důležité poselství: Nikdy se nestyďte za to, že jste Romové. Buďte pyšní na svou tradici, na svůj původ a zapojte se do společnosti nikoli lacinou nápodobou jejího mainstreamového stylu, nýbrž jako někdo, kdo jí přichází nabídnout hodnotu jiného pohledu. Není to snadné, ale když je dobrá vůle…

Autor pořadu Tomáš Černý, dramaturgie Lenka Svobodová.

Poslouchejte v sobotu 10. října 2015 na Dvojce od 18:30 nebo po odvysílání v iRadiu.

Spustit audio