Davídek. Časosběrný dokument o romských manželích, kteří vzali do pěstounské péče synovce

24. leden 2015

Oni sami přitom vyrostli v dětském domově. Jejich osud sleduje Hana Soukupová od roku 1997. V roce 2011 získal dokument Regionální novinářskou cenu Nadace Konráda Adenaura.

Na začátku byl problém: manželé Štefan a Perla neměli kde bydlet. Oba vyrostli v dětských domovech. A když v 18 vyrazili do světa, byli ve složité situaci. Perla už čekala dítě a mladý pár obýval jedinou místnost, kterou jim ze soucitu nechal Štefanův zaměstnavatel v areálu lišovské cihelny.

První pořad otevřel otázku, nakolik je společnost připravena pomoci lidem na okraji, kteří touží po spořádaném životě. Štefan a Perla nakonec uspěli. Díky podpoře přátel, církevního společenství a také českobudějovické radnice, která jim pronajala byt.

Z rodičů i pěstouni

První se narodila Nikolka, potom Jakub. Nakonec přibyl do rodiny Davídek, syn Štefanovy sestry, která v rodině nějaký čas bydlela, ale nedokázala se o syna starat. „Nechtěli jsme, aby musel malý Davídek do děcáku,“ říká Perla.

„Právě proto, že sami dobře víme, jaké to je.“ A tak se ze Štefana a Perly stali pěstouni. Pro lidi, kteří nikdy nepoznali život ve fungující rodině, není snadné takovou rodinu založit a udržet. V tomto případě se to zatím daří.

Štefan, Davídek a Perla. Časosběrný dokument o romských manželích, kteří si do pěstounské péče vzali svého synovce
autor: Hana Soukupová
Spustit audio