Dcerka aneb Sen nevidomých o rodičovství

30. leden 2016

Jak jako slepí rodiče uhlídat vidoucí dítě, které začíná samo chodit a objevovat svět kolem sebe? A co když najednou jeden z rodičů odejde? Unikátní časosběrný dokument, jehož protagonisté si přáli zůstat v anonymitě, získal 3. místo ve 22. ročníku soutěže Rady vlády o nejlepší publicistické práce zaměřené na téma zdravotního postižení.

Katarína a Pavel (jména byla na jejich přání pozměněna) cítili, že jejich vztah dozrál. A rozhodli se, že budou mít dítě. Věděli, že být rodičem je náročná role. Ale nezalekli se jí, přestože jsou oba nevidomí. Když se jim narodila zdravá dcerka, zaplavil je pocit štěstí.

Malé dítě = velké starosti

„Očima“ nevidomých je hmat a sluch. Péče o dítě je pro ně proto dvojnásob náročná. Ale i Katarína s Pavlem postupně získali rutinu v přebalování, naučili se holčičku koupat a krmit a všechny běžné úkony bezproblémově ovládli.

Velké dítě = ještě větší starosti

Jak ale třeba napočítat děťátku kapky proti kašli ve chvíli? Jak zajistit, aby dítě nesnědlo něco, co nemá? A hlavně: Jak uhlídat dítě, které začíná samo chodit a objevovat svět kolem sebe?

Samotný rodič = ?

Tohle všechno oba rodiče nakonec zvládli. Dokud Pavel nepotkal jinou ženu. Znenadání odešel. Partneři se domluvili na střídavé péči, a tak se v životě Kataríny začaly střídat dny, kdy se musela vypořádávat se samotou, se dny, kdy byla na péči o dítě zcela sama.

Dokument Radima Nejedlého Dcerka, zaznamenal nelehkou situaci mladé ženy i to, jak se s ní vyrovnala. Dramaturgie pořadu Lenka Svobodová.

Spustit audio