Děti dřiny. Dokument o dospívání v africké zemi, kde je každý čtvrtý školák obětí dětské práce nebo prostituce

17. březen 2018

Africká Ghana se nadechuje do nové éry. Klade větší důraz na vzdělání a výchovu dětí. Jakou realitu však zakoušejí žáci školou povinní, kdy je prostituce, pouliční prodej a dřina na plantážích běžnou součástí jejich životů? I na to hledá odpověď studentský dokument.

Každé čtvrté ghanské dítě je obětí dětské práce. To je vysoko nad světovým i africkým průměrem. Nově zvolený prezident Nana Akufo-Addo vidí řešení problému vzděláním dospívající generace. Proto od září roku 2017 nemusejí žáci základních a středních škol platit za studium. Kvůli chudobě je přesto spousta dětí nucena pracovat.


Na světě je zaměstnaných 218 milionů dětí, z toho je za oběti dětské práce považováno 152 milionů dětí. V západní, střední a subsaharské Africe pracuje téměř každé třetí dítě. Statistiky ale neuvádějí náročné domácí práce, které jsou běžnou součástí dospívání.

„Děti nemají moc šancí, jak si vydělat peníze. A když příležitost dostanou, tak nevidí důvod chodit do školy. Důležitější je, aby večer neměly prázdný žaludek,“ říká Ghaňan Hans Dautey. Přes 90 % dětí chodí do škol, čtvrtina zároveň pracuje. Nejčatěji na plantážích, tržištích, v kamenných lomech, zlatých dolech nebo v přístavech.

Dřou nebo prostituují

„Často dřou až do půlnoci, takže když pak vstávají do školy, nedokážou se soustředit. Přitom je spousta z nich nadaná,“ uvádí učitelka státní základní školy, která si přála zůstat v anonymitě.

Další alternativou je prostituce. „Není to ale prostituce klasická, komerční, organizovaná. Zkrátka mají několik známých, od kterých si za poskytované služby nechávají platit,“ dodává učitelka.

Děti dřiny

Vzdělání není důležité

Téměř 80 % pracujících dětí jsou zemědělci. „Venkované chtějí především hodně dětí, aby ušetřili na nákladech za zaměstnávání námezdních rolníků,“ vysvětluje univerzitní student Lawrence Kumi-Agyare.


Děti dřiny v Ghaně
Autor: Jan Singer
Dramaturgie: Lenka Svobodová
Režie: Radim Nejedlý

Na venkově stále panuje přesvědčení, že vzdělání není důležité. „Není nezbytné, aby chodily do školy a budovaly si kariéru. Dostačující je, aby uměly číst a psát,“ tvrdí Tete, který své děti zaměstnává ve sklárně. Nejmladšímu synovi je sedm.

autor: Jan Singer
Spustit audio