Kupte si prales!

16. srpen 2014

Na hřebeni Ještědu probíhá už několik let neobvyklý experiment. Obecně prospěšná společnost Čmelák tam vytváří Nový prales. Každý, kdo přispěje na obnovu původní listanté dřeviny, stane se jeho spoluvlastníkem.

Lesy právem pokládáme za jedno z našich největších přírodních bohatství. Les nám dává dřevo, čistí vzduch, zadržuje v krajině vodu. Je domovem nejrůznějších živočichů a v neposlední řadě poskytuje nenahraditelný estetický zážitek.

Není ovšem les jako les. Smrky vysázené v řádkách se nedají srovnat se smíšeným a různověkým porostem, blízkým pralesu. Proto se ochránci přírody ze severu Čech rozhodli, že jeden Nový prales vytvoří.

Ať se lidé i příroda ukážou

Už zhruba deset přeměňují za pomoci dobrovolníků a z peněz menších i větších dárců smrkovou monokulturu blízko Ještědu na přírodě blízký les. Využívají přitom sazenice místních dřevin, které v minulých desetiletích z Ještědského hřebene téměř vymizely.

V budoucnu by tak měla vzniknout soukromá rezervace, kde bude mít příroda možnost ukázat, co umí. Veřejnosti není vstup zapovězen, právě naopak. Přestože bylo nutné ochránit vysázené i samovolně rostoucí stromky oplocenkou, na několika místech do ní lze vstoupit a vede přes ni i naučná stezka.

Veřejná sbírka na Nový prales

Kupte si prales!

Nový prales má dnes rozlohu zhruba 35 hektarů. Další budou přibývat podle potřeby i podle finančních možností. Pozemky organizace vykupuje od vlastníků, kteří je většinou získali v restituci, ale hospodařit na nich nechtějí.

Našli se i tací, kteří ochranářům svůj les darovali, protože se jim jejich záměr líbil. Peněz na sazenice i nutnou údržbu lesa je však potřeba hodně, takže veřejná sbírka na Nový prales stále běží.

Kdo se do ní zapojí, dostane certifikát o tom, že se symbolicky stává vlastníkem pralesa. Proto také nazval Jakub Šiška svůj pořad o lesní proměně na Ještědském hřebeni vyzývavě: Kupte si prales!

Poslouchejte v sobotu 16. srpna od 18:30 na Dvojce. Nebo pak až do soboty 13. září 2014 ze záznamu v iRadiu.

Dramaturgie a režie: Lenka Svobodová
Mistr zvuku: Roman Špála

autor: Jakub Šiška
Spustit audio