Mladý rozhlas nyní nahlas

30. červen 2013

Český rozhlas Dvojka zařazuje v rámci cyklu Dobrá vůle pětici rozhlasových prvotin olomouckých studentů Katedry divadelních, filmových a mediálních studií filosofické fakulty Univerzity Palackého.

Český rozhlas Dvojka zařazuje v rámci cyklu Dobrá vůle pětici rozhlasových prvotin olomouckých studentů Katedry divadelních, filmových a mediálních studií filosofické fakulty Univerzity Palackého. Jde o jejich pořady, které vznikají v rámci každoročního semináře, v prvním kontaktu s mikrofonem, s natáčecím přístrojem, se střihovým softwarem. Musí zvládnout nejen technickou stránku věci, ale také rešerši informací, komunikaci s respondentem, vedení rozhovoru, kompozici, práci s hudbou, postprodukci. Je toho na jeden seminář docela hodně a k tomu dlouhé diskuse o tom, jak to udělat, aby se reportér dostal ke svému tématu co nejblíž.

Bývá to velké dobrodružství pro ně i pro mě, jejich vyučující (ve vedení semináře se střídáme s P. Ševců a T. Lazorčákovou). Mým odborným zaměřením je rozhlasový dokument a tak se přirozeně snažím vést je k úsporné formě, k reportážnosti, k zachycování autentických situací a k navození co nejpřirozenějšího vztahu s respondentem. To vše - jak sami cítíte, vyžaduje hodně času a pozornosti i vůči malému studentskému rozhlasovému pořadu. Bývám nadšená jejich zápalem pro věc, jejich radostí z natáčení, jejich drobnými objevy. Hrát si se zvukem a mít na chvíli "moc" ptát se a dozvídat se je totiž spojeno opravdu s až dětskou radostí z nových věcí.

Dramaturgyně Lenka Svobodová práci našeho semináře pozorně sledovala a tvrdila mi, že vzniklé pořady jsou prodchnuté příjemnou, novou energií. Líbila se jí i témata, která si studenti volí. A tak jsme pod jejím režijním dohledem usedli s mistrem zvuku do studia a sestavili ze studentských prací výběr pořadů, které tematicky dobře korespondují s názvem dokumentárního cyklu Dobrá vůle.

Mistr zvuku Roman Špála se nezalekl často problematické technické kvality studentské práce - řekněme si, že přes velkou technologickou zdatnost mladé generace jsou jejich pořady někdy postříhány a polepeny, jako když dítě poprvé zkouší koláž s barevnými papírky. V takovém případě nejde o čistotu provedení, ale o neotřelý pohled na to, jak mají být papírky naskládány. Pod rukama profesionálního zvukaře původní zvukové "ušmudlánky" vyrostly a rozkvetly.

Ve výběru studetských pořadů tedy uslyšíte reportáž o dramatickém kroužku Studánka z psychiatrické léčebny v Jihlavě, jímavou zpověď studentky, u které ve druhém ročníku propukla deprese, zvukový experiment na téma autonehoda, vyprávění nevidomého smutečního řečníka a nakonec půvabný obrázek kloboučnice a milovnice módy, babičky jednoho ze studentů.Olomoucká Katedra divadelních, filmových a mediálních studií je pověstná tím, že vedle výsostně teoretických předmětů nabízí řadu možností, jak si dané obory vyzkoušet prakticky. Studenti produkují hned několik filmových festivalů, hrají divadlo, píší noviny a natáčejí rozhlasové pořady. O té poslední aktivitě se můžete sami přesvědčit na internetových stránkách www. radiodock.cz, kde najdete úplné znění studentských pořadů včetně jejich reflexí o tom, jak se jim natáčelo a k čemu jim taková práce byla dobrá.

Záznam pořadu Dobrá vůle naleznete na tomto odkazu do 28. července 2013.

Připravila: Andrea Hanáčková, vyučující na Katedře divadelních, filmových a mediálních studií, FF UP Olomouc
Dramaturgie a režijní dohled: Lenka Svobodová
Mistr zvuku: Roman Špála

autor: Andrea Hanáčková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.