Na svobodu s výučním listem. Dokument o učilišti ve Věznici Jiřice

4. srpen 2018

„Proč musím chodit do školy? To je snad za trest!“ Jsou ale školy, do kterých chodí žáci rádi. Tihle žáci totiž za trest dostali vězení. Škola je pro ně během výkonu trestu zpestřením i rozptýlením a smysluplně stráveným časem.

Školy ve věznicích nejsou u nás novinkou. Státní Střední odborné učiliště má pobočky v mnoha věznicích. Vedle nich začalo v roce 2007 pracovat i jedno soukromé učiliště ve Vinařicích a další v roce 2011 v Jiřicích. Druhé jmenované založil Jan Beer.

„Kdysi jsem chtěl být učitelem. Pak mě ale pro nekázeň vyhodili z gymnázia a musel jsem jít do učení. A po listopadu 1989 jsem šlápl na špatnou cestu,“ říká o sobě. Za hospodářskou kriminalitu skončil kdysi na šest let ve vězení. Během té doby se ve vězení ve státním učilišti vyučil obráběčem kovů.

Hrob legendárního loupežníka Václava Babinského na hřbitově v Řepích

Vize Jana Beera

Po návratu na svobodu začal pracovat nejprve jako pomocník v pekárně, později jako novinář. Pak si ale dodělal maturitu a vystudoval dokonce vysokou školu. V té době začal spolupracovat s Kanceláří veřejného ochránce práv při kontrolách ve věznicích.

Tady se potkával s vězni, kteří se po propuštění zase rychle vraceli za mříže. Protože měl vlastní zkušenost s vězněním i s učilištěm, a protože chtěl situaci změnit, založil učiliště, které dnes nabízí učební obor malíř-lakýrník. Jmenuje se Střední škola Vize.

Strmé cesty absolventů

Jeho absolventem je i Martin. Když odcházel z vězení, potřeboval pomoc, kterou mu státní orgány nedovedly dát. Pustili ho v roce 2012 o Vánocích s dvěma stovkami, a kdyby mu Jan Beer a další pracovníci školy nepodali pomocnou ruku, možná už by byl zase zpátky.

Napravení kvalifikovaní malíři spolu se svými pedagogy. Důležité je, že nikdo z nich nepáchá trestnou činnost. A všichni pracují!

Martin dnes žije spořádaným životem, pravidelně pracuje, a i když to vůbec není jednoduché, splácí závazky, které mu soud vyměřil. Doufá, že i on se jednou dostane na vysokou školu a možná bude ve Střední škole Vize učit ty, kteří jako on udělali chybu a mají vůli dát všechno zase do pořádku.

Cyklus Dobrá vůle poslouchejte každou sobotu od 18:30. Záznamy pořadu najdete po odvysílání v Archivu pořadů.

autor: Vilém Faltýnek
Spustit audio