„Posviť si citronem na duhu!“ Dokument o možné cestě, jak zpopularizovat chemii na školách, a o průvodkyni po ní

1. březen 2017

Květa Stejskalová se už léta snaží popularizovat chemii i další přírodovědné a technické obory, kterým zoufale chybí mladá krev. Dělá to neskutečně originálním způsobem. Už v mateřských školách.

Květa Stejskalová vyvrací snad všechny zažité stereotypy, které se o vědcích (a ještě více o vědkyních) tradují. A to si vybrala ten nejnáročnější chemický obor: chemii fyzikální, která platí i mezi studenty přírodovědy za ten největší postrach.

Kdo na moje místo?

Vlastní výzkum kinetiky reakcí mezi plyny a tuhými látkami už skoro neprovozuje. „Budovat jakýkoliv obor bez toho, že bych vychovala někoho, kdo jej po mně převezme, kdo na mě naváže nebo kdo alespoň vzejde z mé školy, mi přece nedovolí bezstarostně umírat,“ vysvětluje.

Už 10 let proto přibližuje fyzikální chemii vysokoškolákům, doktorandům z Ústavu fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského (ÚFCH JH). Jenže si při tom uvědomila, že dobří a zapálení vysokoškoláci se rekrutují z řad dobrých a zapálených středoškoláků. A ty zase nutně formuje zkušenost ze základní školy...

Začít už v mateřských školkách!

A tak vzniklo představení Posviť si citronem na duhu. Květa Stejskalová s ním teď objíždí mateřské školky a spolu s předškoláky míchá barvy duhy a vyrábí elektrickou energii z ovoce. Tím ale její popularizační a vzdělávací úsilí rozhodně nekončí.

S dětmi v mateřské škole při představení Posviť si citronem na duhu. Archiv K. Stejskalové..jpg

Radí učitelům středních a základních škol, jak barevně a barvitě vyučovat chemii. Píše popularizační scénáře. Provází nadějné budoucí vědce na jejich stážích v ÚFCH JH a organizuje nejrůznější experimentování, workshopy a letní školy.

Není to žádná věda...

Květa Stejskalová vyvrací stereotypy o vědcích. Nechodí v propáleném plášti ani netrpí žádnými tiky a vadami řeči. A už vůbec se nestraní lidí. Naopak. Je to příjemná, pohledná paní, které byste netipli padesát. A taky máma dospělého syna a dospívající dcery.

Je to přesně ten typ vědce, kterého by chtěl mít každý ústav Akademie věd ČR. Za svou činnost posbírala několik ocenění. Mimo jiné i Čestnou medaili Vojtěcha Náprstka za zásluhy v popularizaci vědy.

Vysmátá sedma: Květa Stejskalová se studenty na letní škole Student 757

Poslechněte si rozhlasový dokument Posviť si citrónem na duhu, který pro cyklus Dobrá vůle natočila Tereza Burianová. Dramaturgie a režie pořadu Lenka Svobodová, mistr zvuku Roman Špála. Záznam pořadu najdete vždy v iRadiu.

autor: Tereza Burianová
Spustit audio