Příběh tajemného sprejera: graffiti jako příspěvek ke kultivaci veřejného prostoru

18. červen 2016

Sprejer Timo je jednou z nejvýraznějších postav brněnského streetartu. Jeho graffiti mají jasný rukopis, většinou pracují se zkratkou a svérázným humorem. Nikdy se nestal součástí žádné skupiny a vždy si zachovával svou osobitost. Ukazuje, že graffiti nemusí být jen nelegální čmárnice.

Timova raná graffiti měla často podobu básně, ve které odhaloval své nitro. Dnes je má za rozervané výlevy mladických emocí. Věnuje se více klasické výtvarné práci a vystavuje v galeriích. „Do terénu“ už nevyráží tak často jako dřív. Jeho venkovní počiny už nejsou tolik osobní, spíše reflektují tuzemskou společenskou a politickou situaci. Jednoduše a úderně. Slovem i obrazem.

Graffity místo televize a novin

Timo považuje graffiti za médium stejně jako televizi, rozhlas nebo noviny. Umožňuje mu promlouvat k lidem. Akorát že když nemaluje na legální plochu určenou pro graffiti, je jeho aktivita mimo zákon. Bez ohledu na to, že jeho práce mají svou estetickou kvalitu a někoho mohou pobavit (jiného ale obsahem i rozzlobit).

street art

Mohou ale být i katalyzátorem diskuse, mohou dokonce zkrášlit šedivou plochu. Timo zpravidla pečlivě zvažuje, kam své graffiti umístí: jestli místu pomůže, nebo uškodí. Kontroverze spojená s ilegálností v joho počínání ale pořád zůstává. Bez ohledu na to, že si vydobyl respekt ve výtvarných kruzích.

Jepičí život díla

Vyrazili jsme s Timem malovat na legální plochu. Já s mikrofonem, Timo s barvou a spreji. Samotná příprava plochy (její vybílení) zabrala v parném počasí zhruba hodinu a půl. Timo je perfekcionista. Kolem plochy dlouho obcházel a přímo na místě promýšlel kompozici, kterou si už ale předtím připravil doma.

Poté co za pomoci šablony nastříkal příslušný text a zjistil, že mu nezapadá do prostoru tak, jak si představoval (mezitím uplynula další hodina), přišla na řadu opět bílá barva a začínalo se znova od začátku. Timo prostě není puberťák, který neumělým nápisem označkuje zeď, podobně jako to dělají psi.

Sprejer na vejminku?

Přes veškerou pečlivost, se kterou se práci na graffiti Timo věnoval, měl tento konkrétní výtvor jepičí život. Neuplynul ani týden a překrylo ho jiné graffiti. Je možné, že si toho autor ještě nevšiml. Nedávno totiž opustil Brno a odstěhoval se na vesnici, kde žije se svou ženou a půlroční dcerkou.

Timovi graffiti mají jasný rukopis, zpravidla pracují se zkratkou a vyznačují se svérázným humorem

Má tady ateliér, zahradu. Připravuje tady své práce na výstavy, případně projekty, které si u něj objednávají různé instituce nebo soukromníci. Rozhodně se nenudí. Jestli to znamená konec „tajemného sprejera Tima“, jak ho označují média, a zrození „standardního“ výtvarníka, se ukáže za pár let.

Spustit audio