Příběhy odpouštění z pohledu obětí. Druhý díl dokumentární minisérie Řekni to nahlas

8. prosinec 2018

Gabriela byla znásilněna a pak zjistila, že je těhotná. Tento trestný čin už navždycky ovlivnil její život. Je možné z hlubokého zranění úspěšně vykročit jednou provždy? 

V obou příbězích je trestný čin impulzem, po kterém dochází k přehodnocení celého dosavadního života obětí. Už nemohou žít dál stejně jako před zločinem, který na nich byl spáchán. Docházejí postupně k jiné hodnotové orientaci, mění se jim životní perspektiva, mají jiné priority a cíle.

Veronika Korčáková

Kromě obětí v dokumentu zazní výpovědi Marie Jarolímové, vedoucí střediska Probační a mediační služby v Mostě, která měla jednu z obětí na starost a výrazně jí pomohla. V dokumentu hovoří i právník JUDr. Bc. Daniel Bartoň, který se mimo jiné specializuje na oběti trestné činnosti a své bohaté znalosti čerpá ze studií v ČR a ve Velké Británii.

Obětem pomáhá

Dokumentaristka Veronika Korčáková úzce a dlouhodobě spolupracuje s Probační a mediační službou. Ta u nás propracovanými projekty pomáhá obětem trestných činů. Např. získat náhradu škody nebo potřebné informace (hlavně v přípravném řízení, tj. ještě před rozhodnutím soudu).


Řekni to nahlas (2/2)
Příběhy odpouštění z pohledu obětí
Pořad připravila: Veronika Korčáková
Dramaturgie: Lenka Svobodová
Mistr zvuku: Roman Špála

Poškozeným pomáhá i nabídkou mediace (mimosoudního jednání pachatele za účasti prostředníka). Cílem je nejen hmotná náhrada újmy, ale také náprava vztahů a získání morální satisfakce. Tyto služby poskytuje PMS obětem trestné činnosti zdarma.

Veronika Korčáková
autor: Veronika Korčáková Sobková
Spustit audio

Související