„Proto to děláme. Aby šmejdi nezneužívali seniory na předváděcích akcích.“ Dokument o spolku Hurá na výlet!

1. září 2018

Co pro člověka znamená, když ho navždy opustí jeho životní partner? Jak se vypořádat se samotou? A je vůbec možné zůstat i v pozdějším věku aktivním a optimistickým člověkem?

Jana Procházková (74 let) se narodila v Chrudimi, kde si také jako 15letá našla přítele, svého pozdějšího manžela. Tvrdí, že to byl její osudový muž. Stejně jako mnoho dalších žen ve věku paní Procházkové, je už ale i ona více než 14 let vdovou.

Chci chodit mezi lidi

„Nechápu lidi, kteří jen sedí doma a truchlí. Jasně, prvních pár let je těžkých, než si člověk zvykne. Změní se vám život. Změní se vám program. Ale když chcete, tak jde všechno,“ oblíká si kabát usměvavá důchodkyně. „Já si řekla, že nechci sedět doma jako pecka. Chci chodit mezi lidi. Chci jezdit na výlety.“

Čiperně sbíhá tři poschodí bytovky, zatímco k nedaleké zastávce přijíždí naleštěný autobus. Z něj vyskakuje mladík a k nástupním schůdkům přikládá stoličku pro snazší nástup. Jmenuje se Tomáš Vlasta Martinek a je zakladatelem neziskové organizace Hurá na výlet!

Chceme dát důchodcům důstojnou alternativu

„Babičky a dědečkové se zasloužili o spoustu věcí, které kolem sebe máme. Valná většina těch, co s námi jezdí, jsou ženy. Kolik musely za svůj život navařit polívek a napéct buchet, abychom my, jejich děti a vnoučata, byli šťastní,“ zamýšlí se Martinek.

„A když si představím, že v roce 2017 je někdo schopen je zneužít na předváděcích akcích, je mi z toho špatně. Proto to děláme. Protože se nedomníváme, že to je fér. Chceme dát důchodcům důstojnou alternativu využití volného času. A hlavně bez předváděcích akcí,“ shrnuje filosofii spolku.

Ti mladí lidi, kteří tohle pořádají, jsou tak pozorní, tak se starají! Smekám před nimi klobouk. Člověk se často potřebuje vypovídat a oni nejen, že vám nabídnout rámě, když vás bolí noha, ale hlavně u toho naslouchají všemu, co jim říkáte. A to je prostě k nezaplacení.

Jana Procházková

Konkurence cenou

Výlety, které Martinek organizuje, jsou jednodenní, snadno zvládnutelné, bezpečné, a vždy se jich účastní i zdravotník a hudebníci. Senior nebo osoba ZTP (včetně vozíčkářů) platí symbolickou částku 100 Kč, do které je zahrnuta doprava, oběd, celodenní program a mnoho dalšího.

Podle Martinka je nízká cena jedinou možností, jak může konkurovat „šmejdům“, kteří organizují předváděcí akce. Skutečné náklady na osobu na výlet jsou o 400–700 Kč vyšší. Částku spolek pokrývá z veřejných i firemních zdrojů, grantů a nadací. Letos taky na internetu zorganizoval veřejnou sbírku.

Více se dozvíte z rozhlasového dokumentu Hurá na výlet aneb Jak se vyhnout šmejdům, který pro cyklus Dobrá vůle natočila Tereza Reková. Dramaturgie pořadu lenka Svobodová, zvuková režie Radim nejedly, mistr zvuku Michal Zelinka.

autor: Tereza Reková
Spustit audio

Související