Rozhlasový portrét Rostyi Gordon Smith

6. červenec 2016

Emigrantka, původem z Havlíčkova Brodu, už desítky let pomáhá ženám plnit kariérní sny. Reportážní intimně laděný autorský dokument o ženě, kterou v roce 2000 zařadili mezi 50 nejúspěšnějším personalistů světa. U nás se tehdy dostala do žebříčku 20 nejvlivnějších žen.

Podle jejích zkušeností musí ženy pořád pracovat mnohem víc, aby se dostaly na místa, kam běžně vystoupají muži. Navíc se ženy oslabují vzájemnou konkurencí. Proto chce, aby raději spojily síly a pomáhaly jedna druhé.

Před pár měsíci si proto vypůjčila slavný titul spolku Elišky Krásnohorské a založila hnutí „Minerva 21“ a obratem pro ni získala mnoho zvučných českých ženských jmen.

Česká emigrantka-uklízečka v Anglii

„Když jsem v 69. roce utekla z této země, měla jsem dvě libry a neuměla jsem anglicky. Svoji první práci jsem našla v jednom starobinci, kde jsem umývala podlahy, toalety a také určité části anatomie,“ vypráví Rostya Gordon Smith.

Rostya Gordon Smith.png

Brzy ale začala studovat a dostala se na Londýnskou univerzitu, kde potkala svého manžela, Angličana původem z aristokratické rodiny. Spolu jsou už 43 let. Víc než 10 let byla naplno „jenom“ v domácnosti a podporovala ho v jeho kariéře.

Plzeňští mormoni

Řadu let prožili např. v Brazílii, v Kanadě, ale i v Hongkongu, Japonsku nebo v Německu, v Nizozemí atd. Od roku 1996 žijí střídavě v Praze a na chalupě v malé vesnici u Mariánských lázní, kde v mnohém přispívají k budování místní komunity.

V Brazílii s manželem konvertovali. Stali se aktivními členy Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů (mormonů) a jejich víra je pro oba velmi důležitá. Každou neděli dojíždějí do plzeňského mormonského sboru.

V dokumentu Lenky Svobodové vystupují Rostya Gordon Smith, Simon Gordon Smith, Taťána le Moigne, Renata Mrázová, Jaroslav Zavadil, Michaela Marksová Tominová, členové mormonského sboru v Plzni, mormonští misionáři a další. Mistr zvuku Roman Špála.

autor: Lenka Svobodová
Spustit audio