Roztančená oficína na ose Hollywood–Paříž–Brno. Příběh kadeřnického mága a mnicha Jana Špilara

23. prosinec 2017

Jeho kadeřnictví je možná nejoblíbenější brněnská zpovědnice. Spojuje v sobě kadeřnického génia, mnicha, manžela, mima, aktivistu, otce, galeristu, dědu, roztančenou oficínu a klidný pohled. Jako mladíček se zasloužil o Oscara pro Amadea a pozvali ho do Hollywoodu. Místo toho mu bylo souzeno Brno a nakonec sláva v kadeřnické Paříži. Všeho ale dočasu.

Příběh Jana Špilara, muže, který se chtěl stát hercem, a proto se vyučil kadeřníkem. „Nešlo to tehdy jinak. Tatínek moc mluvil a mně zbyl už jen učňák.“

Příběh muže, kterého paradoxně zpátky k víře Bohu dovedlo nadšení jeho hereckého učitele, Huberta Krejčího, pro svět démonů a duchů. Příběh muže, který se chtěl stát knězem, mnichem, misionářem, a dnes má šťastné manželství, tři děti a tři vnuky.

Příběh kadeřnického mága s vysokoškolským vzděláním. Příběh kadeřníka a zároveň duchovního. „Ne, nejsem jediný. Znám ještě jednoho, pravoslavného stříhajícího popa. V Makedonii.“

Účesy Jana Špilara

Naproti „svému“ kostelu

Naproti „svému“ kostelu na jednom malém brněnském náměstí stříhá a češe a vůbec tvoří obdivuhodné kreace. V kamrlíku nad kadeřnictvím vede nejrůznější svatební nebo křestní přípravy, radí manželům v jejich trampotách a ještě o patro výš se svou rodinou bydlí.

Jan Špilar je ovšem bez nadsázky nejlepší kadeřník v zemi, zároveň dost skromný a pohostinný. Pro kadeřníky pracovat u této legendy znamená terno. Ty „své“ si vychovává už od školy.

Hollywood–Paříž–Brno

Poté, co se jako 18letý vyšvihl do pozice nejbližšího spolupracovníka šéfmaskéra oscarového Amadea, byl pozván do Hollywoodu. Místo toho šel na vojnu, pak do tajného kláštera, pak potkal svou životní lásku.

Pak si ho našla kadeřnická Paříž. Strávil 20 let na vrcholu, byl ambasadorem nejvýznamnější firmy na trhu, českým prezidentem Haute Coiffure Francaise. Získal všechny možné oborové ceny, včetně té nejvyšší, když vstoupil do síně slávy.

Co v jeho životě přijde teď?

A teď? „Ze všech funkcí jsem odešel. Jsem v důchodu. Chtěl bych dosáhnout harmonie bytí.“


Rotančená oficína
Autor: Jan Hanák
Dramaturgie: Lenka Svobodová
Natočeno v roce 2017

Dokument možná i trochu jeho zpověď. Co v jeho životě přijde teď? Těžko říct. A asi to neví ani on sám. Ale jestli mu bude dáno dožít se stáří, budou si ho lidé pamatovat pro něco jiného, než pro úctyhodnou přehlídku kadeřnických úspěchů. Co to bude? No právě, těžko říct.

Jan Špilar
autor: Jan Hanák
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.