Šel jsem dlouhými cestami. Dokument o koncentračním táboře v Letech

7. duben 2018

Dokumentaristé Filip Černý a Ivan Studený vyrazili se skupinou romských teenagerů z českobudějovického sídliště Máj do romského koncentračního tábora v Letech. Od roku 1942 tam bylo internováno více než 1300 mužů, žen a dětí romského etnika.

Internační tábor v Letech nezřídili nacisté pro Židy, ale Češi pro Romy. Se svolením říšského protektora Konstantina von Neuratha. Když nacisté na konci roku 1942 zahrnuli do „konečného řešení“ vedle Židů také Romy, staly se Lety přestupní stanicí do Osvětimi.


Dokument natočený k 70. výročí uzavření tábora Dvojka reprízuje v předvečer Mezinárodního dne Romů, uprostřed stále rozjitřených diskuzí o tom, jak to v Letech vypadalo.

Kvůli katastrofálním životním podmínkám byl koncentrák uzavřen. Od 70. let až do března 2018 stála na místě lágru velkovýkrmna vepřů. Skromný památník, který připomíná smutnou kapitolu česko-romského soužití, najdete v jeho sousedství na bývalém táborovém pohřebišti.

V pořadu uslyšíte úryvky z knihy amerického historika Paula Polansky Tíživé mlčení. Vzpomínky očitých svědků, kteří přežili, čte Valerie Zawadská. Autoři Filip Černý, Ivan Studený. Dramaturgie a režie pořadu Lenka Svobodová. Zvukový mistr Roman Špála.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.