Sympaťák České filharmonie

15. listopad 2014

Napohled rocker. Tetovaný, s dlouhými vlasy. Přes 30 let slouží jako „řadový voják“ v Rudolfinu. Proč se právě on stal zváří České filharmonie? Dokument o kontrabasistovi Jaromíru Černíkovi, který se stal vítězem soutěže o Sympaťáka České filharmonie. Zavede vás až na střechu Rudolfina.

V lednu 2013 vybírali fanoušci na Facebooku Sympaťáka České filharmonie. Reprezentanti různých nástrojových skupin se usmívali z fotografií, které mohly hlasujícím poskytnout spíše intuitivní vodítko. Zvlášť neabonentům a těm, kteří nemůžou jednotlivé hráče znát přímo z koncertů v Rudolfinu.

Také rozhlasová dokumentaristka Alena Blažejovská se do soutěže zapojila. Podpořila reprezentanta kontrabasové skupiny Jaromíra Černíka. Na fotografii působil jako sympaťák.


Jaromír Černík se narodil roku 1957 v Praze, v učitelské rodině. Od šesti let byl členem Kühnova dětského sboru a dětského sboru Národního divadla. Kontrabas studoval na Pražské konzervatoři. Ve 20 letetch studium dokončil ve zkráceném cyklu a pokračoval na HAMU. Od roku 1979 je členem Pražských madrigalistů, komorního souboru České filharmonie. Kontrabasistou České filharmonie se stal v roce 1981. Práce v orchestru je po celou dobu jeho působení provázena různými komorními aktivitami v řadě souborů, převážně orientovaných na barokní hudbu. Od roku 1981 je ženatý se zpěvačkou Hanou Černíkovou, se kterou vychoval tři syny, aktivní hudebníky.

Rocker s kontrabasem

Ten soutěž nakonec vyhrál. A rozhlasačka zase vyhrála koncert v Rudolfinu, návštěvu zákulisí a přípitek se Sympaťákem České filharmonie. Tato návštěva jí potvrdila, že sympatický a o historii Rudolfina zajímavě vyprávějící Jaromír Černík si titul skutečně zaslouží.

Jaromír Černík je od pohledu rocker. Tetovaný, s dlouhými světlými vlasy. A pokud zrovna není ve fraku, potkáte ho v černém tričku s nápisem Hearing the Voice. Co vlastně poslouchá doma? A jaká dobrá vůle ho vůbec drží v historické budově Rudolfina?

Odbory i koncerty pro děti

Jaromír Černík se angažoval i ve filharmonických odborech. Proč navíc vystupuje i na výchovných koncertech pro děti? A proč se asi právě on stal „tváří“ České filharmonie“?

Na to vše se pokusí odpovědět dokument, ve kterém vás Jaromír Černík navíc provede svým pracovištěm. A to až po samotnou nejvyšší stříšku Rudolfina, odkud je staroslavná Praha vidět jako na dlani...

Autorka pořadu Alena Blažejovská, dramaturgie Lenka Svobodová, režie Radim Nejedlý, mistr zvuku Lukáš Dolejší.

Poslouchejte v sobotu 15. listopadu 2014 od 18:30 na Dvojce nebo pak až do 15. prosince 2014 v iRadiu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.