Záchrana památek jinak aneb Czech National Trust

1. leden 2019

Dokument Aleny Blažejovské vypráví příběh o funkčním systému nestátní obnovy a správy památek: historických budov, zahrad, historické krajiny, ale i zvyků, umění všeho druhu, zkrátka všeho, co tvoří kulturní dědictví naší země.

Czech National Trust funguje na bázi dobrovolnictví a zapojení komunit. Je členem mezinárodní organizace národních trustů. Příběh vzniku CNT v Kroměříži, a později i v Praze, vypráví v dokumentu jeho zakladatelka a předsedkyně správní rady, právnička Irena Edwards, která žije v Londýně. Spoluzakladatelkou a první ředitelkou se stala architektka Eva Žallmannová, která je kurátorkou pilotního projektu ve Zdislavicích na Kroměřížsku. Tím je záchrany hrobky spisovatelky Marie Ebner-Eschenbachové.

Trust chtěl založit princ Charles

Celá tato historie se přitom táhne už od 90. let 20. století, kdy se Czech National Trust pokoušela založit řada lidí včetně prince Charlese, který je předsedou britského National Trustu. Princ Charles s princeznou Dianou procestoval Českou republiku – navštívil Prahu a další památky, byl velkým příznivcem Václava Havla. Ani princ Charles ale ve snaze založit CNT v Praze neuspěl.

Nedařilo se to zpočátku ani Ireně Edwards, která v té době už měla zkušenosti z práce v britských dobrovolnických organizacích a byla předsedkyní organizace Friends of Czech Heritage. K péči o památky se naplno dostala až v roce 2013, kdy jako právnička působící v City odešla do důchodu. Kultura, architektura, památky byly její celoživotní láskou, ale otec ji přiměl vystudovat práva, a tak po emigraci do Velké Británie pokračovala v právnické kariéře i tam.

Logo

Místo Prahy Kroměříž

Czech National Trust se jí povedlo založit až poté, co navštívila zámek v Kroměříži a dala se do řeči s kastelánem Martinem Krčmou. Ten jí hned řekl: „Tak proč to nezaložíte tady?“ A oslovil svou někdejší spolužačku Evu Žallmannovou. Ta se v té době právě stěhovala z Brna na Kroměřížsko a řekla si, že ke všem svým aktivitám přidá ještě další – stala se první ředitelkou CNT. Jeho řídicím centrem se tak nakonec nestala Praha, ale Kroměříž.

Czech National Trust funguje podle modelu britského National Trustu a jeho motto zní: „Pro všechny a navždy“. Z podnětu Františka Horky se pilotním projektem stala hrobka Marie Ebner-Eschenbachové. Ta se narodila jako hraběnka Dubská na zámku ve Zdislavicích u Kroměříže a ve vedle stojící hrobce je spolu s dalšími členy své rodiny pohřbena. Hrobka je sama o sobě unikátní stavbou: tato klasicistní budova je dvoupatrová a její kaple má střechu jako Pantheon v Římě. Sama Eschenbachová však je významnou postavou – básnířka, spisovatelka, filozofka a filantropka byla dvakrát nominována na Nobelovu cenu a v nadsázce bývá označována za „rakouskou Boženu Němcovou“. Zatímco z Vídně jezdily k hrobce autobusy se školními dětmi, u nás se na ni skoro zapomnělo.

Svým přístupem přesvědčuje

Czech National Trust překonal problémy spojené s komplikovanými vlastnickými vztahy a budovu hrobky i pozemek získal do správy a svého vlastnictví. Přesvědčil svým specifickým trustovým přístupem jak obec Troubky-Zdislavice, tak město Kroměříž, zlínský kraj a Ministerstvo kultury ČR – a nakonec i vlastníka pozemku Josého Hlavničku, žijícího v Brazílii. Nyní tedy už nic nebrání tomu, aby v přilehlém parku probíhaly brigády s mezinárodní účastí dobrovolníků a hrobka byla postupně opravována a zpřístupňována veřejnosti. Navštěvují ji lidé z okolí, ale kromě dalších turistů přijeli i vzdálení příbuzní Marie Ebner-Eschenbachové z Postupimi.


Na vzniku dokumentu Aleny Blažejovské dále spolupracovali zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu v Londýně Jaromír Marek, dramaturgyně Lenka Svobodová, režisér Radim Nejedlý a zvukový mistr Lukáš Dolejší.

Nadšení pro práci spojenou se smysluplným projektem je nakažlivé. K dobrovolníkům se tak přidala i Hana Fasurová s rodinnými kořeny ve Zdislavicích. A jakkoli se CNT v Praze původně nemohl uchytit, nakonec vznikla i tam pracovní skupina s projektem Poklady pražských ulic. O aktivity CNT se dodnes zajímá i princ Charles. Po každém úspěchu pošle blahopřejný dopis.

Spustit audio