Zapomenuté hroby

31. říjen 2015

Z Vinohradské třídy sem zaléhá hluk aut, jinak je za hřbitovní zdí ticho. Pod nohama šustí podzimní listí, z jemné mlhy vystupují náhrobky, porostlé břečťanem. Tady, ve staré části pražských Olšanských hřbitovů, odpočívají umělci, vědci, podnikatelé i politici. Ne všichni mají to štěstí, že se o jejich hroby potomci starají. Některé jsou očividně zapomenuté už desítky let.

„Hroby bez nájemní smlouvy bychom měli podle zákona znovu pronajmout,“ říká Oldřiška Dvořáčková ze Správy pražských hřbitovů (SPH). „ Tím ale bohužel ztrácíme možnost ovlivnit, jak bude nakládáno nejen s pomníkem, ale také s ostatky, které jsou tu uloženy. Projekt adopce hrobů vznikl právě proto, abychom opuštěné hroby významných osobností zachránili.“

Pro SPH by bylo nepochybně jednodušší pronajmout zapomenuté hroby bez ohledu na to, kdo v nich leží. Jenže potom by mohla navždy zmizet místa posledního odpočinku Karla Sabiny, Jana Karafiáta, Terézy Novákové nebo Karla Jaromíra Erbena.

Adoptujte hrob

Před dvěma lety proto zahájila Správa pražských hřbitovů zajímavý projekt, který do dnešního dne zajistil opravu a údržbu stovky hrobů významných osobností. „Není bohužel v našich silách financovat opravy všech významných hrobů,“ vysvětluje Oldřiška Dvořáčková.

„Některé budou velmi drahé. Například u velké hrobky průmyslníka Vincence Daňka to může být až několik set tisíc korun.“ Tolik peněz většinou nemohou investovat ani adopční nájemci, ale náklady v řádu desítek tisíc nejsou výjimkou. A najdou se i nadšenci, kteří postupně adoptovali už několik hrobů.

Zapojují se jedinci i instituce

„Hodně se zajímám o starou gardu Národního divadla. Když jsem viděl, jak je hrob dramatika Ladislava Stroupežnického zanedbaný, oslovil jsem nejprve jeho rodné Cerhonice. Myslel jsem si, že by obec mohla na opravu jeho náhrobku přispět, ale ani mi neodpověděli. Tak jsem se nakonec rozhodl, že to udělám sám,“ říká Bohumil Živnůstka, který je dnes nájemcem celkem osmi hrobů: vedle Stroupežnického také herců Josefa Frankovského, manželů Nollových, Františky Bollardové, Jakuba a Terezie Seifertových a dalších. Do oprav investuje nemálo peněz a o všechny adoptované hroby se vzorně stará.

Oldřiška Dvořáčková připomíná, že se do projektu postupně zapojují i různé instituce, školy, spolky a obce. „Například východočeská obec Slatina nad Zdobnicí zaplatila opravu náhrobku své rodačky, herečky Marie Hübnerové, o hrob novináře a nakladatele Michaela Káchy se stará paní Dagmar Magincová jako zástupce přátel Anarchistické federace a běloruský exilový prezident Petr Krečeuski odpočívá pod náhrobkem, který opravil Běloruský osvětový spolek Skaryna. Bylo by pěkné, kdyby instituce nebo firmy začaly považovat adopci hrobu za prestižní záležitost, kterou se hlásí k určité osobnosti nebo tradici.“

Veřejná sbírka

„Jsem moc ráda, že jsme ke druhému výročí našeho Projektu adopcí spustili veřejnou sbírku,“ říká Oldřiška Dvořáčková. „Doufáme, že lidé, kterým osud míst posledního odpočinku našich velikánů není lhostejný, přispějí na jejich záchranu třeba 30 korunami prostřednictvím odeslání dárcovské SMS. I nepatrný obnos nám pomůže zachránit některý z významných hrobů, které jsou dnes v havarijním stavu.“

Více uslyšíte v rozhlasovém dokumentu Hany Soukupové Zapomenuté hroby, který natočila pro cyklus Dobrá vůle. Zvuková a hudební spolupráce Libor Soukup, dramaturgie pořadu Lenka Svobodová.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio