Co je v obecním zájmu? Obchvat, anebo zachování památky? Dokument Živá vila německého podnikatele Johanna Nepomuka Krale

25. listopad 2017

V Prachaticích ji většina lidí zná jako budovu, kde kdysi bývala mateřská školka a jesle. Říká se jí taky Kralova vila, a to podle jejího původního majitele německého podnikatele Johanna Nepomuka Krale, který si ji tu ve 30. letech minulého století nechal postavit. Živá vila je spolek mladých lidí z Prachatic. Tuto cennou, ale léta prázdnou a chátrající funkcionalistickou stavbu architekta Fritze Reichla se snaží zachránit.

„Do vily jsem se poprvé podívala někdy na podzim 2014. Tehdy ji měla od města, které je jejím majitelem, pronajatou Pavla Zelenková, dnes místopředsedkyně spolku Živá vila,“ vzpomíná Barbora Staňková, předsedkyně spolku Živá vila. „Ta stavba se mi líbila, a tak jsme si spolu s Pavlou a dalšími kamarády řekli, že by bylo fajn tady pořádat nějaké kulturní akce. Vilu oživit a třeba i zachránit.“

Takzvaná Kralova vila je jedinou stavbou architekta Fritze Reichla v Čechách. Svou celkovou koncepcí i drobnými detaily (jako třeba úchytky na původních vestavěných skříních) je zjevně inspirována klasikem moderní architektury Adolfem Loosem.

Detail kliky

Chtěli ji zdemolovat

I proto stojí za to ji zachránit, myslí si Barbora Staňková, čerstvá absolventka Literárně historických studií a Dějin umění na Filozofické fakultě Jihočeské univerzity. A mimochodem autorka diplomové práce o funkcionalistických vilách na jihu Čech.

Kralova vila dlouhá léta chátrala, a byla dokonce určena k demolici. V místě, kde stojí, je už několik desetiletí naplánovaná část obchvatu města. Ministerstvo kultury, na které se spolek Živá vila obrátil, vilu prohlásilo za kulturní nemovitou památku.

Detail schodiště

Ministerstvo kultury už přemýšlí přes rok

Město Prachatice se ale vůči tomuto rozhodnutí odvolalo. „Teď je na řadě ministerstvo, ono musí zvážit, který veřejný zájem je víc – obchvat města, nebo funkcionalistická vila?“ říká starosta Prachatic Martin Malý. Ministerstvo kultury přemýšlí už více než rok.


Živá vila
Natočila: Martina Toušková
Dramaturgie: Lenka Svobodová
Zvuková režie: Jakub Doubrava
Mistr zvuku: Michal Kolář

Spolku Živá vila byla vypovězena nájemní smlouva, vila je zavřená. Škoda. Syn jejího majitele dnes 87letý Hans Kral (na fotce níže), který loni vilu po dlouhých letech znovu navštívil, byl tak rád, že jeho rodný dům nechátrá, ale díky partě mladých lidí se zase probouzí k životu.

Hans Kral na návštěvě ve vile (katerina wagnerova).jpg
Spustit audio