Laďka Kozderková: Život pro muzikál

24. červenec 2016

Určitě znáte muzikálové hity jako Hello, Dolly! nebo Kabaret. Rozhlasový archiv také nabízí zajímavé ukázky z dramatické tvorby Laďky Kozderkové. Hlavní slovo ale dostávají ti, kteří jí byli nejblíž. Sestry, dcera, kolegové a přátelé. V dokumentu vzpomínají na mládí strávené v Brně, hudební začátky i slavnou éru na prknech Hudebního divadla v Karlíně.

„Jednou jsme zkoušeli takovej příšernej ruskej muzikál. Byli jsme utahaní, všichni takoví zhroucení... Laďka měla na sobě tvídovou sukni pod kolena a blbý polobotky. V tomto oblečení začala z ničeho nic tančit Labutí jezero. My jsme se tak strašně smáli! Takhle dovedla řešit situace, kdy bylo napětí nebo dusno. Naprosto nenásilným způsobem všechny rozveselila, dostali jsme elán a šli jsme zkoušet,“ vzpomíná Hana Talpová.

Byly dny, kdy byla plná optimismu

„Samozřejmě byly dny, kdy byla plná optimismu a doma bylo neskutečně veselo. Ale byly i chvíle, kdy byla unavená, smutná, vyčerpaná, vystresovaná... Když se dají dohromady dvě tak silné osobnosti, jako byli táta s mámou, to nikdy nemůže být jenom idyla. Nevím, jestli spolu dva herci dokážou žít v klidu,“ říká starší ze dvou dcer Lada Kubernátová.

Laďka Kozderková, herečka a zpěvačka (26. 6. 1949 až 17. 11. 1986)

Do oblasti soukromí patří i statečný boj se zhoubnou nemocí. Osud Laďce Kozderkové (26. června 1949 – 17. listopadu 1986) bohužel vyměřil příliš málo času, odešla předčasně v pouhých 37 letech.

Výjimečný talent muzikálového divadla

Její písničky a postavy, které zahrála ve filmu a v televizi, ale zůstávají stále živé. A snad i náš dokument přispěje k tomu, aby se na Laďku Kozderkovou, výjimečný talent muzikálového divadla, nezapomnělo.

autor: jht
Spustit audio