Anatomie jedné moravské vesnice

22. únor 2015

Češi společnost na pitevním stole cizince-dokumentaristy. Dánská česky mluvící autorka pronikná do mikrokosmu malé vesnice na českomoravské Vysočině. První místo na festivalu Prix Bohemia Radio 2014.

Brit Jensen se stěhuje z Dánska na Moravu. Do malé vesnice mezi kopci, právě v období, kdy se slaví hody. Mezi starousedlíky začíná pátrat po minulosti své nové vesnice.

Vyrovnat se s minulostí

Má snaha hledat pravdu ještě smysl? A lze tradiční závěr hodů, tzv. „pardon na koni“, kdy obviněný beran zůstává nepotrestán, aplikovat i na vyrovnávání se s vlastní minulostí?

Staré křivdy, zapomenutý hrob

V lesíku u vesnice je zapomenutý hrob. A není to to jediné, co je ve vesnici zakopané. Příběhy vystupující z minulosti ukazují staré křivdy, které stále zůstávají neuzdraveny.


Únor patří na Dvojce ČRo rozhlasovým dokumentům Vltavy. Poslechněte si práci autorů, kteří hledají možná trochu jiná témata, jiný způsob zpracování, jiný pohled, než jste na Dvojce zvyklí. To vše v dramaturgii Evy Nachmilnerové.

Cena Prix Bohemia Radio 2014

Dokument Anatomie jedné moravské vesnice získal první místo na festivalu Prix Bohemia Radio 2014. Ocenění udělovala odborná porota za online projekty, dokumenty, pořady pro děti a nejzajímavější zpravodajství. Vítěze vybírala z několika desítek přihlášených soutěžních příspěvků.

Poslechněte si dokument ze záznamu v iRadiu. Pozor! Přístupný tam bude jen do 5. dubna 2015.

autor: Brit Jensen
Spustit audio