Berka se rozhodl zemřít. Vítězný dokument Prix Bohemia Radio 2018

15. duben 2018

Jsou situace, kdy má člověk právo sáhnout si na život? Jak se změní váš život, když si určíte jeho konec a víte, že na světě trávíte poslední dny? Dokument získal 1. místo v kategorii Dokument na festivalu Prix Bohemia Radio 2018.

Berka (48 let), podnikatel v oblasti IT, žije s přítelkyní na vesnici. Chovají ovce. Sám se popisuje jako blázen, psychopat a šílený vrah zvířat. V březnu 2017 publikuje na blogu příspěvek, ve kterém vysvětluje, proč se chystá odejít. „Když přemýšlím, co tady po mě zůstane, napadá mě paralela se zabíjením ovcí. Co po nich zůstane? Maso, kosti. Nemyslím, že něco víc.“

Autorce dokumentu se podařilo dostat k Berkovi blízko. Setkávala se s ním mezi čtyřma očima, vyrazila s ním na debatu o eutanazii, dostala se s ním do bezprostřední blízkosti smrti živého tvora i na jeho vlastní rozlučkovou party. Z desítek hodin materiálu nakonec použila zlomek. „Odpovědi na existenciální otázky můžou být i zcela prozaické. Ukázalo se, že Berka přemýšlí úplně jinak,“ vysvětluje Martina Pouchlá.


Autorka: Martina Pouchlá
Dramaturgie: Brit Jensen
Zvuk: Vojtěch Zavadil

Martina Pouchlá vystudovala sociologii a žurnalistiku na Masarykově univerzitě. Od roku 2010 spolupracovala s Českým rozhlasem nejdříve jako redaktorka zpravodajství, později jako externí redaktorka publicistiky.

Spustit audio