Beznaděj - někdy zvítězíš právě když prohraješ

29. březen 2015

Někteří čelí ve své práci šikaně a neozvou se. Jiní na nešvar opakovaně upozorňují a končí jako nezaměstnaní. Kdo z nich čelí větší beznaději? Dokument Karolíny Opatřilové sleduje ženy, které se vzepřely nadřízeným. Vyplatilo se jim to?

Dějištěm rozhlasového dokumentu je malé moravské město. Nad šachovnicí tamní kulturní instituce si mne ruce malý velký ředitel. Své podřízené bere jako figurky, kterými rád manipuluje.

Šachová hra ale začne žít svým vlastním životem. Už dost pomluv, nesmyslného úkolování, slz a stresu! Figurky jsou lidé, posbírají ze země svou důstojnost a vyrazí do boje.

Odvážné ženy

Stížnost střídá stížnost. Karolínu - autorku dokumentu, Jelenu a Milenu však nikdo nevyslyší. Ředitel, který zároveň reprezentuje jednu z politických stran ve městě, je neodvolatelný. Některé z vypravěček tohoto příběhu pak čelí dlouhodobé nezaměstnanosti, nejistotě.

V dokumentu se odráží téma bezmoci, ženy nemohou najít nikde zastání, autority i instituce selhávají a s nimi také spravedlnost. Dále je tu cítit velké zklamání z člověka, který se zdál být jejich "zachráncem".

Autorka si navíc klade otázku, zda vyrazit do boje, přestože ostatní opakují: "Je to zbytečné, beznadějné, nic se nezmění."

Záznam ostatních dokumentů Dvojky najdete v iRadiu.

autor: Karolina Opatřilová
Spustit audio