Bitva na Sommě: masakr na území nikoho

12. říjen 2014

Mlýnek na maso o maličké území prakticky bez strategického významu. Semlel přes milion vojáků. Dokumentární drama přibližuje atmosféru bitvy očima jednoho z bojujících vojáků.

Střet britských a francouzských vojsk s německou armádou trval od 1. července do 18. listopadu 1916. Spojenci v něm dobyli německá obranná postavení u Beaumont Hamelu a Beaucourtu.

Celkový počet padlých a zraněných činil 420 000 Britů a 205 000 Francouzů. Němci ztratili 465 000 mužů. Ziskem spojenců bylo území v délce pouhých tří kilometrů.

Nejkrvavější operace

První den bitvy na Sommě

Odborníci tento typ bitev označují jako „mlýnky na maso“. Do zázemí totiž dojížděly stovky vlaků plných vojenských posil připravených okamžitě nastoupit za mrtvé spolubojovníky. Bitva na Sommě byla jednou z nejkrvavějších operací 1. světové války.

V zákopové válce totiž neexistoval recept, jak protivníka chráněného betonovými kryty dostat. Jenom při sedm dní trvající dělostřelecké přípravě bylo na německé pozice vypáleno přes 1,5 milionu střel.

Nový vynález: tank

Francouzko-britská armáda byla v této bitvě početnější než německá. Velitelé i vojáci tedy věřili, že bude úspěšná. Spojenci měli leteckou podporu ze vzduchu a k dispozici novinku bojové techniky – tank. Ovšem tank nedokonalý, těžký a v terénu rozrytém šrapnely prakticky neschopný pohybu.

Logo

Když britští vojáci překonávali území „nikoho“, přesvědčeni svými veliteli, že v zákopech najdou pouze děly roztrhaná těla, vynořili se Němci a kosili je svými kulomety. Britské ztráty byly obrovské a jen během první hodiny útoku dosáhly 30 000 mužů.

Dokumentární drama Jitky Škápíkové Masakr na území nikoho nám přiblíží atmosféru této bitvy očima jednoho z bojujících vojáků, jehož postava byla vytvořena ze střípků deníkových zápisků, dopisů a vzpomínek desítek vojáků skutečných.

Logo
autor: Jitka Škápíková
Spustit audio

Související

  • Bitvy na Soče: I země byla mrtvá

    Dokument Bronislavy Janečkové vám přiblíží dramata bitev první světové války z pohledu dvou českých vojáků – Václava Kasala a malíře a spisovatele Josefa Váchala.

  • Do posledního muže: bitva u Verdunu

    Jedna z největších bitev první světové války trvala 10 měsíců. Při bojích o necelých 10 kilometrů čtverečních padlo zhruba 700 000 vojáků.

  • Proti sobě: bitva u Zborova

    „Žádám o co nejrychlejší a nejpřesnější sdělení důvodů selhání IX. sboru c. a k. armády u Zborova,“ požaduje vrchní velitel rakousko-uherské armády 3. července 1917.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.