Co údajně islamofóbní Čechy láká na dovolenou do muslimského Egypta? Dokument Orient: all inclusive

29. červenec 2018

Do letovisek muslimského Egypta vyrazilo letos téměř 300 000 Čechů. Přitom je u nás debata o muslimech a islámu vedena téměř na hranici hysterie. Proč tam Češi tak často a rádi jezdí? Vyjíždějí i za zdi hotelových rezortů? A jak vnímají místní? Lukáš Houdek vyrazil na týdenní all inclusive zájezd i s mikrofonem.

Natěšení a usměvaví turisté se ještě na Letišti Václava Havla v Praze shodovali na výběru Egypta kvůli ceně. „Já se těším hlavně na moře. Až se tam vyplácnu na tu pláž a budeme se opalovat a plavat,“ říká Vendula z Olomouce.

„Já se těším, že si po dlouhé době odpočinu. Naše první společná dovolená,“ dodává její přítel Tomáš. „Hlavně moře. A celkově ta destinace se nám moc líbí,“ svěřuje své důvody Ivana z Králíků.

Mimo zdi rezortu?

Orient: all inclusive

Účastníci zájezdu se shodují na tom, že svou dovolenou plánují strávit v rezortu. Nanejvýše s možností některého z fakultativních výletů. Sami se mimo jeho zdi vypravit nechtějí. „Asi na to nemáme odvahu,“ shrnuje Monika ze Sezimova Ústí.

Někteří z turistů neskrývají obavy. Jen tři dny před odletem totiž byla v Egyptě na pláži pobodána také česká turistka, která zranění následně v nemocnici podlehla. „To by ale člověk nemohl vycestovat nikam,“ říká Tomáš.

Jediní Češi v hotelu

Po dosednutí v Šarm aš-Šajchu nás pomalu autobusy rozvážejí do jednotlivých hotelů. V tom našem vystoupím jen já a Jelena, asi 40letá samoživitelka z Plzně, se šestiletou dcerou Sárou. Vzápětí nám dochází, že jsme jedinými Čechy v hotelu. „Trochu mě to překvapilo,“ přiznává Jelena později.

Bude to zřejmě tím, že jsme se ocitli v hotelu pro místní klientelu, myslí si. Jak ale zjišťujeme od ostatních účastníků na fakultativním výletu cestovky o den později, je tomu tak i v ostatních rezortech.

Zaplaťbánbů že jsem Češka

Orient: all inclusive

„Většina tam jsou ti Arabové. Hodně. My jsme tam tak tři rodiny. Hrůza. My na to nejsme zvyklí. Zaplaťbánbů že jsem Češka,“ říká během výletu asi 50letá Drahuš a pokračuje, že jí vadí zejména jejich stravovací návyky a chování.

Souhlasí s ní také Andrea z Mostu, které právě kromě jídla v hotelu vadila zejména přítomnost místních. „90 % byli Arabové a tím si myslím, že to prostě bylo špatné. Oni se prostě neumí chovat,“ vysvětluje.

Chovají se jak prasata

Orient: all inclusive

„Chovají se jak prasata. Neumí jíst, stolovat, koupou se oblečení, odhazují odpadky a jsou hrozně hluční.“ Společné stolování naopak o pár dní později u hotelového bazénu, za rytmů aktuálního letního hitu Despacito, vyzdvihují Monika a Petr z Chrudimi.

„Překvapilo nás to hned při příjezdu, kdy byla plná recepce Egypťanů. Zůstali jsme koukat. Ale zvykli jsme si. Sedí vedle nás, usmějí se, jsou příjemní. Líbí se nám, že máme možnost stolovat s nimi,“ shodují se a skáčou do azurové vody.

Hodnocení po dovolené

Při odjezdu se na letišti v Šarmu ptám i ostatních Čechů, nakolik dovolená splnila jejich očekávání. Několik z těch, se kterými jsem mluvil v Praze, se k dovolené už nechce vyjadřovat. Jsou zklamaní. Marek z Prahy ji hodnotí kladně. Problém ale měl, jako mnoho dalších, s místními.

„Dovolená se mi líbila, ale vadily mi ty ženy v burkách, protože se chovají, jako by jim tu všechno patřilo. Neuhnou, nepozdraví,“ stěžuje si. Nesouhlasí s ním Monika ze Sezimova Ústí, která při odletu z Prahy působila trochu nejistě.

„Zpočátku nám to trochu vadilo, protože na to nejsme zvyklí. Ale bylo to úplně v pohodě. Spíš ten styl oblékání nás odlišoval. Ale jinak se chovali vlastně stejně jako my.“ Během zpátečního letu jsem měl v hlavě galimatyáš. A celou dobu mi vrtala hlavou další otázka: Jak je možné, že dva lidé vnímají stejné situace tak rozdílným způsobem?

Orient: all inclusive

Dokument Lukáše Houdka Orient: all inclusive získal nominaci na Novinářskou cenu 2017. Dramaturgie Dan Moravec, zvuk Tomáš Pernický.

autor: Lukáš Houdek
Spustit audio

Související