Dlouhá cesta: „Neznáš někoho, kdo pracuje s rodiči, kteří přišli o svoje dítě?“

6. prosinec 2015

„Jsou nás desítky, stovky, tisíce. Maminky a tatínkové, kterým odešlo dítě z tohoto světa dříve, než stačilo dospět a zestárnout. Někdy nečekaně a rychle, jako rána z čistého nebe. Někdy pomalu a pozvolna, po zoufalém boji s těžkou nemocí. Vždy však s nesmírnou bolestí a smutkem těch nejbližších,“ píše se na stránkách sdružení Dlouhá cesta.

Na počátku tohoto rozhlasového dokumentu stála otázka autorčiny kamarádky: „Neznáš někoho, kdo pracuje s rodiči, kteří přišli o svoje dítě?“ Autorka pátráním na internetu objevila Dlouhou cestu.

Setkání s maminkami

Občanské sdružení Dlouhá cesta vzniklo v roce 2005 z iniciativy maminek, které chvíle spojené s odchodem dítěte prožívaly společně. Jejich posláním je pomáhat rodičům, kterým zemřelo dítě v jakémkoliv věku a z jakékoliv příčiny. Jejich pomoc je přístupná i všem ostatním členům rodiny.

„Okamžitě jsem se sdružením nadchla, vždyť i já po smrti muže hledala pro sebe i svého syna cestu, a začala pátrat po jejím zakladateli,“ říká autorka Magdalena Šorelová. Seznámila se s Martinou Hráskou, která jí nad šálkem mátového čaje převyprávěla nejen svůj příběh, ale i úplné začátky fungování Dlouhé cesty. Dokument začal.

Ondrův vlak

Vzpomínkové akce

První vzpomínková akce, kterou autorka navštívila, byla v roce 2012 na podzim. V městské knihovně v Mladé Boleslavi se konala výstava obrázků, fotografií a různých rukodělných výtvorů dětí, které odešly z našeho pozemského světa.

Potom následovala akce „Zapalme svíčku“. Vždy druhou neděli v prosinci se na celém světě uctívá památka dětí. Symbolem je zapálení svíček v 19:00 místních časů. Jejich světlo tak tvoří světelnou vlnu po celé zeměkouli v průběhu celého dne.

Ondrův pochod

„V březnu 2013 jsem se vydala Posázavských Pacifikem na Ondrův pochod, který stejně jako mě i vás bude provázet celým dokumentem. Děkuji osudu, že jsem na své životní cestě mohla potkat lidi z Dlouhé cesty,“ dodává autorka.

Ondrův pochod

Poslechněte si tento i další dokumenty ze záznamu v iRadiu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.