Dokument

11. listopad 2016

Životopisy slavných, historické události, témata, která hýbou společností.

Interpretace, výklad, pohled, úvaha a syntéza dění, událostí a jevů našeho života. Žádný jiný žánr takové pátrání po významech a smyslech toho, co žijeme, neumožňuje v takové komplexnosti. S přidanou hodnotou nových závěrů, položených otázek a možná i řešení. A vy můžete být u toho!

Dokumenty Dvojky se zabývají aktuálním děním ve společnosti, aktuální bolestí i radostí lidí, jejich sny a touhami, prohrami i úspěchy. Jednoduše tím, co my všichni v nějaké podobě prožíváme a s čím se potýkáme nebo proti čemu se vymezujeme. Nebrání se ani minulosti. Týkají se proto vás všech!

Připravují:
Dan Moravec (dramaturg)

Historie:
Český rozhlas Dvojka přináší dokumenty už od roku 2005. V roce 2016 došlo ke zkrácení stopáže z původních 54 minut na 40 minut. Jednotlivé dokumenty najdete v Archivu pořadů. To, jestli jsou tam po omezenou dobu, jen k on-line poslechu nebo ke stažení, určují autorská práva ke každému autorskému dokumentu zvlášť.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.