Drina: tažení plné omylů

14. září 2014

Jedna z prvních akcí 1. světové války. Podcenění protivníka, špatné rozmístění armád, nevhodně zvolená taktika vrchního velitele rakouských sil Oskara Potiorka a masakr. To vše pohledem odvedeného žurnality Egona Ervína Kische.

První světová válka. Válka, která změnila svět. Válka, kterou vlastně nikdo nechtěl.

A nejméně miliony prostých vojáků, odvedenců, jejichž první zkušenosti v zákopech, při nekonečných pochodech, s hladověním, nedostatkem pitné vody, s novými zbraněmi a špatnými rozkazy velitelů, vyústily v obrovské ztráty na životech. Celkové ztráty byly bezmála 38 milionů lidí.

Očité svědectví válečného deníku

Mezi odvedenými byl i český novinář Egon Ervín Kisch. Naštěstí přežil a popsal v knize Vojákem pražského sboru barvitým jazykem zkušeného pozorovatele celé rakouské tažení do Srbska.

Čtěte také

Byl přímým účastníkem mnoha bojů, mnoha ztrát a mnoha selhání. Popisuje je otevřeně, věcně, ukazuje všechny možné aspekty hrůz války jako takové. Nebojí se hledat souvislosti a nebojí se je pojmenovat. Logicky se stal hlavní postavou tohoto dokumentu.

Dokument Dana Moravce mapuje první zpackané tažení do Srbska. Prakticky pouze první měsíc Kischova působení ve sboru. První přestřelky. První mrtvé.

Osudové chyby generála Potiorka

Logo

Taky osudově chybná rozhodnutí vrchního velitele rakouských sil Oskara Potiorka. Jeho taktika spoléhala na vítězství v jedné velké bitvě, a to se nekonalo, na koordinaci armád, které se nedomluvily, navíc měla jedna z nich být v regionu pouze dočasně.

Spoléhal se na slabý odpor Srbů, který se nakonec ukázal mnohem houževnatější. Všechno to bylo špatně a ta 1. skutečně velká válka, kterou vlastně nikdo nechtěl, se teprve rozhořívala.

autor: Dan Moravec
Spustit audio

Související