Gerryho ostrov: proměny řeckého ostrova Korfu ve světle knih Geralda Durrella

7. červen 2015

Konfrontace dnešního Korfu s tím, jak ho poznal a popsal Gerald Durrell. Dokument přináší zvukové obrázky z Kerkyry, reportážní zastavení na zajímavých místech i ukázky ze známých Durrellových knížek.

Dílo anglického spisovatele a přírodovědce těší už několik generací čtenářů. Proč? Durrell do knih O mé rodině a jiné zvířeně a Ptáci, zvířata a moji příbuzní namíchal čirou legraci. Přidal trochu exotické krásy ostrova Korfu. A barvitě popsal svá dětská přírodovědecká pozorování korfské přírody.

Na Korfu neznámý Durrell

Čeští čtenáři mají Durrellovy knihy rádi. Na samotném Korfu se ale ani on, ani jeho starší a jako spisovatel uznávanější bratr Lawrence většího uznání nedočkali.

Po autentických místech z knihy

Průvodkyně turistů a spisovatelka Pavla Smetanová si dala tu práci a našla vily, ve kterých Durrellovi ve 30. letech minulého století na Korfu bydleli. S manželem, rodilým Korfanem, si navíc mohla o Durrellových popovídat.

Osobní setkání s Durrellem

Jako malý kluk totiž účinkoval v roce 1967 v dokumentu BBC Zahrada Bohů. S Geraldem Durrellem i jeho přítelem doktorem Stefanidesem se při tom osobně setkal.

Jestli máte rádi příběhy svérázné rodiny Geralda Durrella a toužíte se na Korfu vypravit, mohl by vás tento pořad potěšit. Anebo přímo motivovat k výletu na zelený ostrov.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.