Hlasy, které slyším... Dokument, který vás intimní zpovědí a silným zvukovým zážitkem vtáhne do života „s hlasy“

22. duben 2017

Nepadne název žádné konkrétní diagnózy. Ani neuslyšíte názory odborníků. Jen prostě vyprávěný příběh zdánlivě obyčejné ženy Majky Hodaňové, která se s hlasy potýká od tří let. Dokument se zvukově snaží vyvolat v posluchači pocity člověka, který je každodenně vystavován silně emocionálnímu a většinou negativnímu působení hlasů. Jde o jakousi decentní zvukovou impresi beze snahy posuzovat a hodnotit.

„Jakmile ráno otevřu oči, vnímám, že už si [hlasy] brebentí. Z postele podle nich lezu pozdě, nebo jsem měla vstát dřív, nebo proč lezu touhle nohou a ne tou druhou. Oni prostě všechno, co dělám, neustále posuzují,“ popisuje život s hlasy Majka Hodaňová. V dokumentu upřesňuje, že slýchá hlasy dva. Vyšší a nižší, agresivnější.

První z nich uslyšela ještě před nástupem do školy. Tehdy jí podporoval. Postupně se byl ale čím dál tím kritičtější, zlostnější, panovačnější. Agresivním útokům žádného z hlasů se nejdřív nebránila. Částečně jim dávala za pravdu. Až po několika nevydařených pokusech o sebevraždu sebrala síly a začala svou situaci řešit.


Autorka: Hana Sedláková
Dramaturgie: Gabriela Albrechtová
Zvuková spolupráce a sound design: Stanislav Abraham a Jára Tarnovski

Jaký je vlastně život s hlasy? Jak ovlivňují konkrétní lidský osud? jakým způsobem do něj vstupují a jaký vliv mají na lidské rozhodování? Kam až může člověka dovést neustálá konfrontace s hlasy? Jsou pouze negativní, nebo mohou i pomáhat?

via GIPHY

autor: Hana Sedláková
Spustit audio