Ilhem hledá: Love for ever. Skutečný příběh jako postmoderní pohádka o alžírské princezně a českém chasníkovi

25. září 2016

Střety a průniky evropské kultury s islámem. Postavení ženy v muslimské společnosti. Mezilidské vztahy překonávající konflikty náboženské i kulturní rozdílnosti a předsudky oněm konfliktům podléhající... Dokument usoukaný ze zmuchlané příze náhodných setkání, plánovaných schůzek a komponovaných i spontánních situací, e-mailů, telefonátů a informací.

On je čtyřicátník bývalý jehovista, zkrachovalý podnikatel, zasněný vynálezce, co prohrál mnohé životní partie. Ona je dcerou vysoce postaveného policejního důstojníka, 23letá žena, vzdělaná, znalá jazyků. On se už probudil ze sektářského snu, pro ni je Bůh a jeho přikázání nejbytelnějším životním pilířem.

Poznali se na sociální síti a chodili spolu virtuálně. On ji na prvním skutečném rande požádal o ruku, ona se mu rozhodla věnovat počestnost a slíbila věrnost až do hrobu. On vystrojil svatbu, ona opustila rodinu. Na vlastní oči ji spatřil v Tunisku a půl roku na to byla svatba na zámku v jižních Čechách. On je Čech, ona Alžířanka.

Příběh na hraně bláhovosti

Příběh vyprávěný párem novomanželů osciluje na hraně rozdělující bláhovost od důvěry. Ale při tom (jak se odvíjí hlavní nit seznamování na internetu, příprav svatby a prvních měsíců společného života) jakoby mimochodem vplouvají do vyprávění témata, která za jiných okolností mají sílu vzdouvat divoké vlny společenských diskuzí.

Je to hrdý sen arabské dívky, která se už v raném dětství utvrdila o mužské tvrdosti a despektu ke všemu ženskému. Je to arabská bezpodmínečná láska a obětavost, která učarovala častokrát klopýtajícímu českému muži. Je to souboj svazujících tradic a osvobozující důvěry v božskou svrchovanost, souboj vedený mezi příslušníky rozdílných kultur, ale i uvnitř jednotlivých osobností.

Hudba, co spojuje i uniká

Jako paralela k jednotícímu fenoménu božské lásky vyvěrá ze změti komunikačních nesnází zbytnělých jazykovými bariérami jiný všelidský fenomén. Hudba. Zpěv mladé Alžířanky Ilhem je hlasem touhy po naplnění životního snu. Touhy při zpěvu uniknout do světa, kde ztrácí vliv veškerá ideologie a jediným smyslem je potřeba souznění.

autor: Ivan Studený
Spustit audio