Jistebnická 13 – dechovka z kraje rybníků

15. březen 2015

Dechovka s duší. Tvoří ji bývalý kostelník, muž na mateřské opravář hudebních nástrojů nebo člověk se srdcem na baterky. Navíc se sólovým čelistou. Hudebníků v ní není 13, ale 17. A na zkoušky se sjíždějí odevšad.

Jistebnická 13, malá dechová hudba vznikla v roce 1999 v Jistebníku na Novojičínsku. Od prvních dní její existence stojí za kapelnickým pultíkem učitel hudby, profesionální tubista a opravář hudebních nástrojů Ladislav Mariáš.

Ví se o něm, že je pohodář. Jako správný kapelník se málokdy rozčílí, ale když už, tak to stojí za to. Obvykle praští o zem svou tubou. Výhodou je, že Láďa, jak mu všichni říkají, je opravář hudebních nástrojů: co si rozbije, to si po nocích zadarmo opraví.

Složení kapely

V Jistebnické 13 hraje celkem 14 stálých muzikantů a 3 zpěvačky, takže jich není 13, ale 17. Každý z nich je něčím výjimečný. Je tady Miroslava Halatová, sbormistryně pěveckého sboru z nedalekých Klimkovic, která hraje na akordeon.

Za bicími nástroji sedí Mirek Mruzek, muž na mateřské dovolené, který na každou zkoušku jezdí do Jistebníku až z 35 km vzdálené Píště na Opavsku u polských hranic.

Na klarinet hraje Tomáš Petráš z nedalekých Olbramic, kterému se říká „Muž na baterky“. Jednu jeho srdeční komoru pohání elektrická pumpa a baterky, které ho drží při životě, nosí v brašně přehozené jen tak přes rameno.

Es klarinetistou je Jan Lubojacký. Umí to co muzikanti ocení, aranžuje zajímavé skladby. Když hráči objeví něco zajímavého, stačí říct: „Honzo, napiš to pro nás.“

muzikanti z Jistebnické 13 jdou na to

Doprovodným trumpetistou je Lumír Martiník z Olbramic. Poctivý stolař byl donedávna také dlouholetým kostelníkem, pak se nepohodl s novým farářem a se smutkem v duši pověsil kostelničení na hřebík.

Na tenor hraje Pavel Mariáš a na baryton Tomáš Mariáš. Jsou mladšími bratry kapelníka a stáli při založení dechovky.

Zvláštností Jistebnické 13 je kapelníkův syn Ladislav Mariáš mladší. Studuje hru na čelo na pražské konzervatoři. A když nehraje na trubku, pak se stává něčím výjimečným, nikdo v okolí totiž nemá ve své dechovce sólového čelistu.

Šestnáct let třináctky

Zajímavých hráčů i zpěváků je více, každý je něčím ojedinělý, výjimečný a svou osobností maličkou dechovku doplňuje. Je jasné, že kdyby nebylo dobré party, lásky k lidové dechové muzice, podpory místního obecního úřadu, pak by se Jistebnická 13 nejspíše neodžila 16 let od svého založení.

Záznam ostatních dokumentů Dvojky najdete v iRadiu.

autor: Artur Kubica
Spustit audio