Kdo jsou ti dva pánové... Jak se učí o rozdělení Československa

26. listopad 2017

Zřejmě jen málokdo si pamatuje, že před čtvrt stoletím (25.11.1992) schválil parlament zákon o rozdělení Československa. Pak není divu, že si studenti ani nepamatují jména dvou hlavních protagonistů zániku federace Václava Klause a Vladimíra Mečiara. Mizerná historická paměť je důvod, proč publicista Fedor Blaščák vymyslel způsob, jak žákům takhle komplikované události nastrkat do hlavy. Je to vlastně jednoduché: hrají hru o rozdělení Československa.

Na první pohled mi to přišlo jako dost křečovitý nápad. Nemám zálibu v inscenovaných situacích a ještě je pak zachytávat na mikrofon. Obvykle to nedopadá dobře. Shodou okolností jsem ale v létě ukazoval studentům Letní žurnalistické školy v Havlíčkově Brodě základy reportážní práce. Přihlásili se tam jak domácí, tak i přespolní ze Slovenska. Ideální kombinace na kus řeči o rozdělení federace.

Na vilu Tugendhat si ještě vzpomněli. Čerstvá maturantka ze Žďáru nad Sázavou Tereza ještě vylovila z paměti jméno Václav Klause. Ovšem Vladimíra Mečiara jsem musel jak jí, tak Slovence Vivianě připomenout. Obě přitom maturovaly z dějepisu. „Mně rozdělení Československa nepřipadá jako zajímavé téma. Psala jsem práci o krizovém roce 1968. Tam se něco dělo. Ale když mi teta vyprávěla, že musela po rozdělení mít při cestě na Slovensko pas a že jí to štvalo, tak mi to přijde jako málo,“ říká Tereza.


Když studenti nemají sami nějakou zásadní potřebu, tak se moc nedozvědí. Je to učivo konce roku a to už studenti jezdí na výlety, připravují se na přijímačky. Týká se to celého období novodobých dějin po roce 1989.Miroslav Kmeť, medotik dějepisu z univerzity v Banské Bystrici

Na Vivianě je přece jen vidět, že se za svoji neznalost trochu stydí a snaží se obhajovat. „Tohle je látka na konci roku posledního ročníku. To už škola pomalu končila. Vlastně jsme se k tomu vůbec nedostali.“ Na výmluvu je to docela slabé, ale tentýž důvod připouští i vysokoškolský pedagog z Univerzity Matěje Bela v Banské Bystrici Miroslav Kmeť. Jako metodik dějepisu na Pedagogické fakultě asi ví, jak to ve školách vypadá.

Kdo jsou ti dva pánové

Takže mě nakonec projekt Fedora Blaščáka trochu zaujal. Už s ním objíždí školy pár měsíců, a tak jsem se připojil v Bratislavě na gymnáziu Juraja Hronca. To má ale jednu nevýhodu: tato střední škola má velmi dobrou pověst a někteří ji dokonce označují za nejlepší gymnázium ve městě, možná i na Slovensku. Těžko tedy narazit na někoho, kdo o dvojici Klaus, Mečiar ještě neslyšel.

Jak hra na rozdělení vypadá?

Studenti se rozdělí na Čechy a Slováky. Vyberou si vyjednavače, dva dostanou roli Mečiara a Klause. Mezitím „putovní učitel“ Blaščák rozebírá politické souvislosti roku 1992 a vysvětluje, kdo byl kdo, a co měl v té době za sebou. Dozvídám se, že existovala třeba Trnavská deklarace, což je v Česku naprosto neznámá iniciativa.

Kdo jsou ti dva pánové

Po teoretické hodinovce se skupiny studentů rozejdou a začínají vytvářet strategii vyjednávání. Blaščák s další učitelkou dějepisu pendluje mezi nimi a řeší detaily. Trvá to dalších několik hodin. Výsledkem je, že se studenti nedohodnou a federaci rozdělí.

Na výsledku samozřejmě moc nesejde, ale studenti třeba zjišťují, že nebylo vyhlášené referendum a příliš to nechápou. Zvlášť když to učitel dává do souvislosti s aktuálním vývojem v Katalánsku.

Kdo jsou ti dva pánové

Z diskuse je zřejmé, že tenhle model funguje a že si studenti nasypou do hlavy informace, které by v běžné výuce nezískali. Zároveň je zřejmé, že s takovým potulným projektem příliš mnoho studentů Fedor Blaščák nezasáhne. Ale počítá s tím. „Aspoň něco“.

V dokumentu Ty pány neznám jsou ale nejzajímavější názory studentů. V Československu nikdy nežili. Znají ho jenom z vyprávění, a to většinou od rodičů. Zpočátku jsem si říkal, že by to mělo stačit. Učitelka dějepisu Hana Mlynarčíková ale nesouhlasí. „Těm studentům je kolem 18 a jejich rodičům většinou něco přes 40. V době rozdělení ještě chodili na střední školu jako dnes jejich děti. Takže se toho od nich moc nedozví.“

Kdo jsou ti dva pánové
autor: lsm
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.