Když umírá důl

1. březen 2015

Společnost OKD byla desítky let symbolem jistoty a značného majetku. Zpráva o zavření Dolu Paskov byla jak blesk z čistého nebe. Dokumentární pohled na plánovaný zánik posledního činného dolu na Frýdecko-Místecku. Osud Dolu Paskov očima havířů, pamětníků, ale i každodenního zpravodajství.

Na konci jara roku 1994 Ostrava prožívala chvíle, které si předtím nikdo nedokázal představit. Z podzemí dolu Odra vyjel poslední vozík s uhlím a od té chvíle město ztratilo přívlastek „černé“.

Jeden z řečníků tehdy před šachtou prohlásil, že to je teprve začátek a že další doly v okolí mohou následovat. Nemýlil se. A právě proto začíná příběh umírajícího Dolu Paskov touto dobovou vzpomínkou.

Symbol jistoty

Horníci měli prostřednictvím odborů velmi silné postavení a život na šachtách byl provázaný s životem v mnoha městech. V poslední době se ale množily zprávy o finančních problémech OKD a jejich vlastníka NWR.

Zpráva o definitivním zavření Dolu Paskov podobný efekt jako pověstný blesk z čistého nebe. Zejména, když má tento důl nejkvalitnější uhlí v celém revíru.

Internetový virus „Paskov“

Slovo „Paskov“ zaplavilo internet a začalo žít vlastním životem. Doposud ho brali do úst hlavně havíři, kteří bojovali za vyšší platy. Postupně ale ovládlo politickou scénu.

Tvrdí chlapi s černými linkami pod očima pochopili, že o jejich osudy se hraje už úplně jinak. Proto velmi rychle zmizelo jejich hlasité odhodlání, které vystřídala spíše skepse a vyčkávání.

Nejasná budoucnost

Trh s uhlím se zřítil do kritických hlubin a vidina, že Důl Paskov přežije rok 2017, slábne každým dnem. Přesto je v dokumentu naděje. Mluví o ní hlavně vysloužilí horníci.

Pánové v důchodu, kteří se nestydí za slzy a místo montérek oblékají slavnostní černé uniformy. Jedním dechem ale dodávají, že hornický duch zřejmě všechny šachty přežije.


Horníci dobře vědí, že už nejsou privilegovanou profesí. A že jejich hlas není slyšet jako dříve.

Navenek sice působí stále stejně drsně s pověstnou komunikační úsporností, ale uvnitř jsou nejistí a mají strach o své rodiny. Tím spíše, čím složitější je svět kolem šachet, které přestávaly vydělávat peníze.

Ostravská mozaika

Když umírá důl je v podstatě momentkou této doby z mnoha stran. Nahrávka vznikala i téměř kilometr pod zemí, kde do umouněného mikrofonu mluvil jeden z předáků. Je to mozaika, kterou nenatočíte nikde jinde v republice.

Dokument se snaží zachytit tuto podivnou atmosféru, protože, slovy písničkáře Jaromíra Nohavici, Ostrava je městem mezi městy s černou hvězdou nad hlavou.

Důl Paskov

Další dokumenty si můžete poslechnout v našem iRadiu.

autor: mrk
Spustit audio