Josef Vinklář: vášnivý šlechtic divadla

27. srpen 2017

Na jevišti se objevoval už od dětství. Ale paradoxně ho lidé znají hlavně z televizní obrazovky. Díky dokumentu Dvojky poznáte také jeho práci v rozhlase.

Josef Vinklář se narodil v roce 1930 v Podůlší. Ještě jako dítě hrával v Dismanově rozhlasovém souboru. Jako herec začínal v Divadle satiry. V letech 1946 až 1948 hrál v Divadle Voskovce a Wericha. Do roku 1950 pak taky působil v pardubickém Východočeském divadle.

Dlouho, až do roku 1983, ho diváci potom mohli vidět v divadle Z. Nejedlého v Praze. Než přešel do Národního divadla. Z mnoha rolí, které tam odehrál, jmenujme Ivana ve hře Lucerna, Petra Dubského ve hře Naši furianti nebo Jana Rudolfa Trčka v Bloudění.

Skvělá psychologie postav

Do diváckého povědomí se ale nejvíce zapsal díky filmovým a hlavně seriálovým rolím v Nemocnici na kraji města, Sanitce, Životě na zámku, Nemocnici na kraji města po 20 letech nebo Náměstíčku. Z filmů jmenujme Hop a je tu lidoop, Pod jezevčí skalou, Anděl s ďáblem v těle atd.

Vinklář skvěle dokázal vykreslit psychologické myšlení postav hlubokými expresivními kontrasty. Od své vrozené robustnosti, bodrého pohledu a vitality se odlišoval jeho zvláštně zastřený a bohatě odstíněný hlas. Ten se později z přirozené vitálnosti a svěžesti měnil na pomalý, klidný a promyšlený laskavý hlasový projev se skvělou výslovností.

Smrt na rakovinu

Natáčení čtvrté série Nemocnice na kraji města a premiéry divadelní hry Malá hudba moci se již nedožil. Za své herectví obdržel titul Zasloužilého umělce a za umění dabingové Cenu Františka Filipovského.

Sepsal rovněž své memoáry Pokus o kus pravdy. Jeden z nejvýznamnějších herců druhé poloviny 20. století Josef Vinklář zemřel na zhoubnou rakovinu v pražské nemocnici Na Homolce 18. září 2007 ve věku nedožitých 77 let.

autor: Kateřina Ondroušková
Spustit audio