Máma v kalhotách

12. leden 2014

Máma v kalhotách je dokument Ivana Studeného o mužnosti, něze, mateřské lásce a hranicích tolerance. Příběh muže, co v ženském těle bloumal dlouhá léta Evropou, manželstvím i mateřstvím, až se usadil v malém městečku na jihu Čech a našel odvahu být sám sebou.

Malíř, herec, hoteliér, partner, student. Maty hraje víc větších i drobných životních rolí, všechny se prolínají a všechny dohromady tvoří jeden pestrý a často z vnějšku proměnlivý obraz pro čtyři páry očí. Očí nejprve dětských, jen pomalu a postupně zrajících k dospělosti. Může být Maty bál dobrá máma i po té, co svou duši převlékl do kalhot?

Maty není žena ale nemá penis. Vdávala se dvakrát, víc z lásky než z rozumu. Se svými muži vždy měla, jak říká, otevřený vztah. Druhý manžel, otec jejích čtyř dětí byl Ital. Seznámili se v Londýně, žili ve Španělsku, ale kvůli nemoci syna se přestěhovali do Čech. Tady se už delší dobu rozhárané manželství definitivně rozpadlo. Období hádek, prosycených kouřem z hašiše a marihuany, nevěr, sexuálních excesů i násilností završil Matin zlomený nos a její rozhodnutí k rozvodu a transici – změně pohlaví. Bývalý manžel se vrátil do Španělska. Maty zůstala, vlastně zůstal s dětmi v Českém Krumlově.

Podstoupil plastiku prsou, bere testosteron, pronajímá pokoje turistům, hraje divadlo, maluje, přihlásil se na uměleckou školu, učí angličtinu, pere vaří, uklízí a stará se o středoškoláky Philipa, Frederika, Palomu a devítiletou Neroli. Maty nemá ve městě moc opravdových přátel, i když se o ní, o něm a jeho rodině často mluví. V malém jihočeském městečku si lidé všímají jakési „citové vyprahlosti“ malé Neroli, která na potkání objímá i neznámé muže, nechápou, jak je možné, že chodí sama do školy i všechny kroužky.

Český Krumlov

Dokument Máma v kalhotách je nahlédnutím do všedního života prazvláštní rodiny. Nabízí otevřenou, snad až obnaženou diskuzi o mateřství, ženství i mužství s penisem i bez penisu.

Dokument Máma v kalhotách získal na přehlídce rozhlasové tvorby REPORT 2013 třetí cenu v kategorii dokument.

autor: Ivan Studený
Spustit audio