Nežrat! Snaha čtyř žen zhubnout vs. životní styl politiků

27. září 2015

Dokument sleduje čtyři ženy na dietě. A vedle toho mapuje životní styl a váhu několika současných světových politiků jako třeba Angela Merkelová nebo Barack Obama. Úvahy o nadváze a obezitě vedou k zamyšlení nad usmířením člověka se sebou samým.

Eva (43 let), Blanka (48 let), Lucka (42 let) a Adéla (24 let). Ženy bojující s obezitou anebo jen s vlastní nespokojeností s normální váhou. Dokumentaristka Veronika Korčáková Sobková ale zároveň s nimi sleduje i samu sebe při snaze zhubnout.

Dokument jako terapie

Natáčení dokumentu se pro ni stalo jakýmsi auto-psychoterapeutickým prostředkem. „Setkávání se ženami, které jsem postupně sledovala, mi pomohlo k vědomí, že v tom nejsem sama. Byly mojí inspirací a vlastně i odbornou podporou,“ píše. Podařilo se jí samotné zhubnout?

„Ano. O několik kilo. A v hubnutí budu dál pokračovat. Ale nakonec se ukázalo, že to vlastně nebylo to nejdůležitější.“ Za hubnutím stejně jako za každou změnou, kterou člověk chce sám se sebou udělat, se podle Sobkové skrývá mnohem hlubší a důmyslnější proces. Jaký přesně?

Váha problémů světa

„Na to jsem se snažila během natáčení tohoto pořadu přijít. Inspirovaly mě nejen ženy, které jsem natáčela, ale i současní světoví státníci a politici. Jak jsou za svoji váhu zodpovědní ti, na jejichž bedrech leží (nebo ležela) váha problémů současného světa,“ píše dále autorka.

Logo

V pořadu uslyšíte Angelu Merkelovou, Baracka Obamu, britskou královnu Alžbětu, belgickou ministryni zdravotnictví a sociálních věcí Maggii De Block, rakouského prezidenta Heinze Fischera, britského premiéra Davida Camerona, bývalou ministryni zahraničí USA Madelaine Albrightovou a dozvíte se něco o jejich každodenním životním stylu.

Poslechněte si záznamy ostatních dokumentů v audioarchivu iRadio.

autor: Veronika Korčáková Sobková
Spustit audio