Příběh kapitána Kirinoviče

4. říjen 2015

Československý zpravodajský důstojník Desider Kirinovič je jednou z vůbec prvních obětí nacistů. Ale o jeho tragickém osudu se toho ví málo. I když mu byl v roce 2013 udělen Kříž obrany státu in memoriam, jeho jméno je pro většinu z nás úplně neznámé. A přece jde o příběh, který si co do dramatičnosti a napětí v ničem nezadá s opravdovým thrillerem.

Německé tajné služby nepochybně věděly, proč se na Broumovsku občas potuluje nenápadný turista. Kapitán Kirinovič, který tu inkognito sbíral od místních lidí informace, narazil při své práci na silného protivníka.

Osudová schůzka

Psal se rok 1934, v Německu se dostal k moci Hitler a v Sudetech to vřelo. „Loupeže lidí“, jak o nich informoval tehdejší domácí tisk, nebyly tak docela výjimečnou záležitostí.

Kapitán Kirinovič měl mít schůzku s informátorem. Těsně u německé hranice byl ale přepaden několika muži a odvlečen do Německa. Tam jej nacisté uvěznili, podrobili krutým výslechům a nakonec odsoudili za vyzvědačství na 15 let.

Čtěte také

Výslechy se skopolaminem

V říjnu 1935 se jej podařilo vyměnit za dva německé vězně. Československá strana přivezla na chebské nádraží, kde došlo k výměně, dva zdravé muže, ale Desider Kirinovič vypadal jako lidská troska: vyhublý, apatický, bez života.

Dezider Kirinovič

„Měl jsem pocit, že snad ani nevnímá, co se kolem něho děje,“ napsal o tom později generál František Moravec. „Na zpáteční cestě autem do Prahy několikrát tiše řekl: To jsem opravdu rád. Jednou pronesl: Dávali mi skopolamin, velké dávky skopolaminu. Neřekl jsem jim nic.“


Skopolamin je rostlinný alkaloid z blínu černého. Vyvolává poruchy paměti a neschopnost úsudku.
Zdroj: Wikipedie

Nepohodlná oběť gestapa

Záhy se ukázalo, že Desider Kirinovič potřebuje lékařskou péči. „Byl hospitalizován v psychiatrické léčebně na Slovensku a matka s námi zůstala sama,“ vzpomíná jeho syn Milan Kirinovič.

„Brzy na to přišla okupace a začaly potíže s gestapem. Paradoxní je, že naše rodina měla těžkosti i za socialismu. Otec byl zpravodajským důstojníkem buržoazní armády, a to bylo pro komunisty důležitější než fakt, že ho střetnutí s gestapem stálo zdraví.“

Nadosmrti v léčebně

Kapitán Desider Kirinovič se do psychiatrické léčebny dostal v 36 letech a žil v ní až do své smrti v roce 1978. Jeho stav se postupně zlepšoval, ale nikdo z lékařů jej nechtěl propustit, a riskovat tak recidivu nemoci.

„Otec si bohužel uvědomoval, že tím jediným setkáním na československo-německé hranici v roce 1934 prohrál celý svůj život,“ uzavírá Milan Kirinovič.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.