Případ zazděných sudů. Dokument o tom, co nechcete zažít při koupi domu

7. únor 2016

Stává se, že si někdo koupí rodinný dům a teprve po podpisu smlouvy zjistí, že není všechno v pořádku. To, co prožila rodina Žídkových z Opavy, se ale vymyká všemu, co je možné si v této souvislosti představit. Ve sklepě objevili nezakreslený prostor. To ještě netušili, že jsou na začátku úmorné a mnohaleté právní bitvy.

Ve sklepě, přímo pod ložnicí, objevili hromadu zazděných sudů s žíravinami. Od začátku bylo jasné, že souvisí se sousední továrnou, od které dům koupili. Armaturka Merkanta ale zkrachovala, a tak se Žídkovi snažili dohodnout s tehdejším správcem konkurzní podstaty. Jedovatý odpad ale nikomu nepatřil.

Nikdo nepřiznal, že nechtěné tuny chemického koktejlu tímto zvláštním způsobem odstranil. Žídkovi psali na všechny strany. Na úřady, na radnici, obrátili se na právníky... Vždy přišla stejná odpověď: „Je to sice politováníhodné, ale jde o soukromý majetek a součást domu. Musíte si pomoct sami.“

Pomohla výměna advokáta

Teprve až výměna advokáta věci rozhýbala. Podařilo se najít malou mezeru mezi paragrafy: Žídkovi sice museli uznat, že sudy jsou jejich, že si je koupili i s domem, ale vysoudili téměř milionovou slevu. Bez dlouhých řečí si pak najali speciální firmu a ta sudy odvezla.

Tento příběh obyčejného opavského domu je do značné míry neuvěřitelný, ale veskrze reálný. Ukazuje to rekonstrukce všech souvislostí, které v dokumentu popisuje jeden ze členů rodiny. Dnes už nad tím vším jen usmívá, ale čas by rozhodně vracet nechtěl.

V tomto domě v Opavě našli Žídkovi zazděné sudy s žíravinami

Poslechněte si záznam dokumentu v iRadiu.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.