Pro tebe. Jak žít s vírou, když tě církev nechce? Dokument o bývalém faráři, který vstoupil do registrovaného partnerství s jiným mužem

1. duben 2018

Jirka, bývalý římskokatolický kněz, a Tom, který se od něj nechal pokřtít. Partneři. Spolu chodí na zakázané mše, ale třeba i do průvodu na Prague Pride. V dokumentu uslyšíte o tom, jak se oběma daří bořit předsudky o víře a homosexuálech, ale taky o tom, jak žijí a jakými zkouškami prochází jejich víra.

„Každý z nich je jiný,“ popisuje autorka dokumentu Kateřina Havránková. „Toma znám deset let a je to revolucionář a aktivista. Projevuje se to v jeho přístupu k církvi. Kvůli jejímu postoji k sexuálním menšinám je na ni naštvaný. Jirka je smířlivější. Je přesvědčený o tom, že netolerance církve ke gayům, lesbám nebo translidem už nebude trvat dlouho.“

Jsou spolu tři a půl roku. Kromě toho, že společně podnikají, vzali si za svůj i další cíl. Pomáhat lidem s menšinovou sexuální orientací z konzervativního věřícího prostředí. „Lidé, kteří dospívají a uvědomí si, že jsou homosexuálové a kolem nich je jen konzervativní společnost, jsou velmi zranitelní,“ zdůrazňuje Tom.


Autorka: Kateřina Havránková
Dramaturgie: Brit Jensen
Zvuk: Radim Dlesk
Natočeno v roce 2018.

Jirka přidává vlastní zkušenost: „Například od mého kamaráda z podhůří Vysočiny, kterého znám od malička, se rodina odvrátila. Jenom proto, že je gay.“ Společně na vlastním webu Primakluci.cz popsali svůj příběh. V sekci Pro tebe jsou pak kontakty, na které se můžou zájemci o radu nebo pomoc obracet.

Tom, Jirka a autorka dokumentu Kateřina Havránková

Tom, Jirka spolu s autorkou dokumentu. Kateřina Havránková je redaktorkou a editorkou v redakci zpravodajství Českého rozhlasu Praha a střední Čechy. Dokument Pro tebe. Jak žít s vírou, když tě církev nechce? je její prvotinou. Natočená byla pro cyklus Radia Wave DokuVlna.

Spustit audio