Rodit doma?

5. leden 2014

Porody doma jsou tématem, které hýbe českou společností. Má více odpůrců než zastánců. Lékaři mají jasno, nenajde se snad žádný, který by porod doma schvaloval. Ženy už mají jasno méně. Jedny zažily radostné porody svých dětí v porodnicích, druhé lékařsky vedené porody a přesto velmi komplikované. Některé volí extrémní cestu a rozhodnou se vzít osud svůj a svého dítěte do vlastních rukou. Rodí doma. Sami, s manželem, s kamarádkou nebo s porodní asistentkou. Některé se smíří se stavem českých porodnic a vloží osud do rukou zaměstnanců nemocnice.

Věra Studená je matka 4 dětí. Žije s manželem Ivanem v Českém Krumlově a na porody v nemocnicích nahlíží kriticky. Svou první dceru porodila v porodnici. Nikdo jí tam neublížil a přivedla na svět zdravou dceru. Přesto se po této zkušenosti rozhodla druhou dceru porodit doma s porodní asistentkou. Ani porod s porodní asistentkou nebyl ideální a proto své třetí dítě, tentokrát syna, porodila doma za asistence manžela. Ženu, která své děti rodí doma a nejraději by své děti rodila sama v lese, si představujeme jinak. Věra není křehká víla s environmentálním světonázorem. Věra je rázná, energická a temperamentní ženská od koňů. Tak bych jí charakterizovala po "rozhlasové" známosti trvající 9 měsíců. Trvala stejně jako její čtvrté těhotenství.

Věra, hlavní hrdinka dokumentu

Dokument Rodit doma? získal na přehlídce rozhlasové tvorby REPORT 2013 čtvrtou cenu v kategorii dokument.

autor: pfr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.