Sakumpak domů

17. duben 2016

V roce 2013 požádali čeští krajané na Ukrajině české úřady o pomoc s přesídlením zpátky do ČR. Nenápadná žádost stovky etnických Čechů z oblasti Žitomiru se nakonec stala důvodem pro politickou přestřelku mezi prezidentem a ministrem zahraničí. A do toho přišla válka a další žádosti...

Vláda nakonec vyhověla. A nabídla těm, kteří prokáží český původ nebo příbuznost s českým živlem, trvalý pobyt v Česku za jednodušších podmínek. V březnu 2015 přijela autobusem první 40členná skupina z Čechohradu, který leží asi 200 km od válečné linie.

Nečekaný obrat české vlády

Za nimi během několika dnů přiletěli krajané z oblasti Oděsy a jedna rodina přímo z válečné zóny u Donbasu. Všechny je přivítali premiér Bohuslav Sobotka s ministrem vnitra Milanem Chovancem. Oba politici slíbili, že je stát připravený udělit trvalý pobyt dalším několika stovkám krajanů.

Odjezd autobusu s českými krajany z východní Ukrajiny do Prahy

A to nikoli kvůli ekonomickému a politickému marasmu na Ukrajině, ale hlavně proto, že jsou etničtí Češi. Ze slibů však velmi rychle sešlo. Už v létě 2015 dostali krajané na Ukrajině shodný dopis, že jejich žádosti se zamítají a musejí žádat znovu a za stejných podmínek jako kdykoli předtím.

Byla to velká rána. Hlavně ale nebylo jasné, co ministerstvo vnitra ke změně rozhodnutí vedlo. Šéf resortu to přesvědčivě nezdůvodnil. Nevědí to ale ani lidé v Česku, kteří po desetiletí krajanům z Ukrajiny pomáhají. Sami krajané se přitom velmi rychle přizpůsobují.

Čeština jim nedělá problémy a všichni si rychle nalézají práci. Na sociálních dávkách nezůstávají. Krajané se tak snaží dostat do Česka všemi legálními způsoby dál. Někomu se to podaří, jinému ne. Naděje zůstává...

Odjezd autobusu s českými krajany z východní Ukrajiny do Prahy

Všechny Dokumenty Dvojky najdete po jejich odvysílání taky v Archivu pořadů.

autor: lsm
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.