Sedlákův rok na Grabštejně

30. březen 2014

Časosběrný dokument o lhostejnosti k památkám i naději a touze všechno změnit. Poslední rok „služby“ Jana Sedláka, bývalého kastelána hradu Grabštejn.

Ani pár set metrů nad obcí Chotyní u Hrádku nad Nisou ji nelze přehlédnout. Příkladně obnovená stavba s charakteristickou renesanční věžičkou přirozeně doplňuje horizont krajiny česko-sasko-polského trojzemí.

Osud památky zmítané neklidným 20. stoletím je pro kraj trojzemí příznačný. Na konci 80. let měla tato památka blíž ke zřícenině. Místy chyběl kus střechy, pár oken, narušené zdivo přidržovalo děravé krovy jen tak tak. Řada stropů se propadala. Hrad byl prostě na „nejlepší cestě“ k jistému zániku.

Čtěte také

Na počátku 90. let ale lhostejnost vystřídala překvapivá naděje a touha všechno změnit k lepšímu. Tím, kdo za těmi změnami posledních 22 let stál, je bývalý kastelán Grabštejnu Jan Sedlák. Sedlákův „poslední“ rok na hradě jsme měli možnost s mikrofonem průběžně zaznamenávat.

Grabštejn - Worldfest

Přivítal mě na své „permakulturní“ bylinkové zahradě, jejíž proměna ilustrovala cyklický běh času řízeného přírodou, v kontrastu s okorávající stopou člověka v krajině Sudet.

Odhalil i mnohá tajemství, paradoxy a příběhy vyprávěné tamější krajinou, v níž nakrátko zakořenil člověk. Dočasnost, jistá stoická smířenost s konečností a omezeností lidského snažení byla všudypřítomným motivem našich rozhovorů.


Dobrá zpráva o příznivé změně

Na příběhu o znovuzrození Grabštejna je pozoruhodná také nepolevující podpora a zainteresovanost veřejnosti, dobrovolníků, komunit a osobností kulturního života. Řada pamětníků předlistopadových poměrů to právem považuje za zázrak.

kastelán Jan Sedlák

Mnozí z nich si dodnes pamatují přelomový moment, kdy se na Grabštejně po 40 letech rozsvítilo první okno, a do světa tak byla vyslána zpráva o nastalé změně. Jan Sedlák na to na všechno naštěstí nebyl sám. Pomohly mu desítky anonymních dárců, dobrovolníků, nadšenců, pořadatelů benefičních akcí, památkářů a dílo se nakonec podařilo. To je ta nejlepší tečka za každým příběhem.

Tento časosběrný dokument si stejně jako ostatní dokumenty můžete poslechnout ze záznamu v iRadiu.

autor: David Hamr
Spustit audio