Sexuální asistence aneb Doteky s intimitou hendikepovaných

4. září 2016

Veřejnost si mylně myslí, že lidi s hendikepem nemají na sex nárok, že sexuální asistence je sporná sexuální služba. Dokument se pokusí tento názor vyvrátit. Stejně jako zdravý člověk mají nárok na erotický život navzdory všem tělesným i mentálním omezením a limitům.

Sexuální asistence není jen o sexuálním styku, ale i o dotecích, intimitě, společné nahotě, masážích, objímání atd. Vychází z myšlenky, že lidé s postižením mají sexuální potřeby stejné jako lidé bez postižení, ale není v jejich silách je uspokojit.

Sexuální asistence je možností, jak hendikepovaní mohou naplnit své sexuální potřeby, jak si zvýšit sebevědomí, nestydět se mluvit o svém těle, o vztahu k němu, o svých sexuálních fantaziích. Klient by pod vedením asistentky měl porozumět své sexualitě a naučit se s ní sám pracovat.

Právo na sex

V dokumnetu promlouvá několik osob. Lucie Šídová je výkonnou ředitelkou a psychoterapeutkou organizace Rozkoš bez rizika, kde vznikl projekt Právo na sex. Jeho tématem je sexualita osob s hendikepem a sexuální asistence. V rámci projektu proběhly workshopy, kurzy, konference, besedy a přednášky.


Petr EisnerSexuální asistence je víc než jen bezpečnou a citlivou prostitucí, je to služba. Je víc než pouhý placený pohlavní styk, je to vztah vybudovaný na oboustranné důvěře. Pracovník sociální služby se nikdy nesmí stát předmětem uspokojování sexuálních a vztahových služeb klienta. Pracovník radí, konzultuje, používá pomůcky, ale klienta se nikdy fyzicky nedotýká ani nepoužívá při demonstraci své vlastní obnažené tělo.

Petr Eisner je školitel sexuálních asistentek a pracovník v sociálních službách. Věnuje se práci s lidmi s postižením a vzdělávání pracovníků v sociálních službách. Zabývá se osvětou spojenou s právem postižených na sex.

Milan Langer, předseda Trendu vozíčkářů, se podílí na rozvoji sexuální asistence v ČR. Na vozíku je od dětství. „Tělo hendikepovaných je hodno toho, aby na něj někdo pohlédl a pohladil ho,“ říká v dokumentu. Svým příkladem a jednáním pomáhá otvírat dveře těm, kteří jsou nesmělí, kteří podléhají společenskému tabu.

Sexuální asistentka Vladana

Sexuální asistentky mají za úkol naučit klienta pracovat s jeho sexualitou. Ženy ze sexuálního byznysu to umí. „Sex je hlavní životní energií a nástrojem hluboké komunikace,“ tvrdí Vladana Augstenová. Ve své praxi využívá a provádí tantrické masáže.

V roce 2015 absolvovala certifikované školení Sexuální asistentka pro hendikepované. Vladana je toho názoru, že sexuální energie je nejsilnější energie v našem těle, a proto je třeba ji rozvíjet a kultivovat, nejlépe už od dětství. Vladana otevřeně hovoří o své minulosti prostitutky.

Vladana  Augstenová ve své praxi využívá a provádí tantrické masáže

Těžká životní krize, milionové dluhy z nevydařeného podnikání, způsobila rozchod s dlouholetým partnerem. Sama sebe za neúspěch potrestala tím, že začala prodávat své tělo. O sex a prostituci se začala doslova vědecky zajímat, až narazila na tantru, styl života, ve kterém se všechno točí kolem sexuální energie.

sexuální asistentka Vladana  Augstenová

„Nejdůležitější erotický orgán je hlava. A o tom to je, abychom cítili, že vzbuzujeme zájem, že když budeme sami sobě věřit, můžeme to skutečně dokázat, když budeme chtít, nic není nemožné,“ jsou slova hendikepovaného Milana Langra.

autor: Miroslav Buriánek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.